IMF tõstis majanduskasvu prognoosi, kuid majandusprobleemid püsivad endiselt

Copy
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) logo.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) logo. Foto: Yuri Gripas

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) tõstis teisipäeval maailmamajanduse tänavust kasvuväljavaadet ja langetas inflatsiooniprognoosi.

Hoolimata mõnevõrra paremast majandusprognoosist peaks globaalne majanduskasv aga sel aastal aeglustuma kolmele protsendile ja seejärel jääma sinna, mida hoiab tagasi maailma arenenud majanduste nõrk kasv, teatas IMF uues aruandes.

«Me ei ole veel pääsenud hädast ja kasv jääb madalale tasemele,» ütles IMFi peaökonomist Pierre-Olivier Gourinchas intervjuus AFP-le.

Selle aasta globaalset kasvuprognoosi tõsteti 0,2 protsendipunkti võrra võrreldes IMFi viimase, aprillis avaldatud prognoosiga, mis ennustab maailmamajanduse kasvuks nii 2023. kui ka 2024. aastal kolm protsenti.

See on madalam kui 2021. aasta 6,3 protsendiline ja eelmise aasta 3,5 protsendiline maailmamajanduse kasv, teatas IMF.

IMF avaldas oma madalaima keskpika perioodi prognoosi alates 1990ndatest aastatest, viidates rahvastiku kasvu aeglustumisele ja mitme riigi, sealhulgas Hiina ja Lõuna-Korea majandusliku järelejõudmise ajastu lõppemisele.

See on «suuresti tingitud Hiina tagasihoidlikust inflatsioonist,» ütles IMF, lisades, et ülemaailmne inflatsioon on endiselt tunduvalt kõrgem kui enne koroonapandeemiat olnud umbes 3,5 protsendiline tase.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles