Timur Turlov: inflatsiooni vastu ei aita miski peale aktsiate

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kasahstani miljardär Timur Turlov
Kasahstani miljardär Timur Turlov Foto: Freedom Finance

Freedom Holding Corp.'i tegevjuht ja Freedom Finance Europe'i asutaja Timur Turlov selgitab, mis toimub USA majandusega, kas Hiina peaks tõusma ning mida oodata ja mida teha investoritel praeguses majandusolukorras.

Aasta alguses kukkus mitme tormilise nädala jooksul kokku mitu USA panka, mille varade kogumaht ületas 500 miljardit dollarit. Nende kiire kukkumine tekitas hirmu 2008. aasta finantssüsteemi kokkuvarisemise kordumise ees. Need hirmud hajusid peagi. Ainsad põletavad küsimused on: mis läks valesti, kui palju kahju see episood pangandussüsteemile ja majandusele tervikuna võib tekitada ning kas valitsuse kiire reageerimine oli kahjutõrje musternäidis või põhjus, miks tulevikus tekivad probleemid.

Silvergate Capital, Silicon Valley Bank (SVB) ja Signature Bank of New York kukkusid märtsis kokku, millele järgnes 1. mail First Republic Bank. Silvergate ja Signature on kannatanud oma sidemete tõttu krüptoturuga. SVB ja First Republic sattusid investeerimislõksu, mis oli haavatav riskile, milleks pangad polnud korralikult ette valmistatud, ehk Föderaalreservi intressimäärade kiire tõus pärast mitut aastat nullilähedasi väärtusi.

«USA pankasid ohustab huvitav nähtus, mida nimetatakse intressimäära riskiks. See risk pole kaugeltki kõige tüüpilisem, mitte see, millele inimesed tähelepanu pööravad. Palju olulisem on asjaolu, kas laenuvõtja tagastab raha või mitte. Intressimäärade muutumise riske tulevikus ei peeta finantsasutuste jaoks nii oluliseks,» ütleb Timur Turlov.

Silicon Valley Banki ohustas suhteliselt motiveerimata pangapaanika (nn. pangajooks), mis oli tingitud portfelli väärtuse languse murest. Turlovi sõnul on vähetõenäoline, et ükski pank oleks suutnud vastu pidada olukorras, kuhu SVB sattus. Sellegipoolest oli pank pankrotist kaugel, kui hoiustajad hakkasid massiliselt hoiuseid võtma. Kui paanika oleks õnnestunud peatada, oleks SVB saanud jätkata tänaseni.

Samal ajal jätkab Fed baasintressimäära tõstmist, püüdes üle saada kõrgest inflatsioonist, mis pole veel püsiva aeglustumise märke näitama hakanud. USA tööturg on endiselt väga tugev ning seetõttu on USA regulaatori järgmisel koosolekul võimalik veel üks intressimäärade tõstmine, kuigi turg loodab näha kauaoodatud pausi.

«Usun, et intressimäärad on järgneval kümnel aastal palju kõrgemad, kui need olid eelneva kümne aasta jooksul, mil need olid peaaegu nullis – mis ei ole finantssüsteemi jaoks normaalne. Nüüd ei ole tulekahjud kolossaalsed, kuid ilmselgelt ei ole need nullis,» ütles Turlov.

Inflatsiooni osas usub Turlov, et USA ei pea pikka aega kõrgete hindadega maadlema: peagi hakkavad need stabiilselt langema. Tõusvate hindade probleemiks oli tarneahela katkemisest tingitud tarnete järsk vähenemine – kaubapuudus tõi kaasa inflatsiooni hüppelise tõusu. Niipea kui puudujääk neutraliseeritakse, lähevad hinnad alla, usub ekspert.

Kas Hiina peaks tõusma?

Pärast karmide koroonapiirangute tühistamist Hiinas on paljud investorid panustanud riigi majanduse kiirele taastumisele. Seni aga ei paista kasvumäärad muljetavaldavad.

Näiteks mais langes Hiina eksport oodatust enam, kuna maailma kaupade nõudlus nõrgeneb. Hiina tolliameti teatel langes see näitaja 7,5% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, jäädes tunduvalt alla analüütikute ootustele 0,4% langusele. Import oli aga oodatust parem, langedes aastaga 4,5%, samas kui analüütikud ootasid 8% langust. Selle tulemusena ulatus riigi igakuine kaubavahetuse ülejääk 65,81 miljardi dollarini, mis on 16,1% väiksem ja jääb alla prognoositu.

Mõned majandusteadlased ütlesid, et oodatust parem impordinäitaja näitas, et Hiina Covidi-järgne taastumine jätkub hoolimata ekspordi aeglustumisest. Tuletame meelde, et aprillis langes import aastatagusega võrreldes 7,9%, samas kui eksport kasvas 8,5%, taastudes pärast ootamatut hüpet märtsis.

«Hiina püüab oma majandust stimuleerida, sest neil pole tegelikult muud valikut. Tegemist on suure sisemise tasakaalustamatusega riigiga ja nende jaoks tähendab majanduskasvu peatumine olulisi sisevõlaturu probleeme. Majanduskasvu tempo hoidmine päästab Hiinat, isegi ohverdades inflatsiooni või jüaani stabiilsuse,» ütles Turlov.

Mida oodata ja mida teha investoritel

Turlov loodab lähiaastatel näha maailmamajanduse ja maailmaturgude kasvu, kuid ennustab, et see on ebaühtlane. Näitena toob ekspert hiljutise olukorra, kus Nasdaqi indeks tõusis kahe nädalaga ligi 10%, Dow Jones aga kaotas sama aja jooksul 0,6%. Sellegipoolest soovitab Turlov investoritel kiirele kasvule mitte häälestuda, tema prognoosi järgi otsustades ei tasu aastate 2020–2021 turuhüppe kordumist oodata.

«Taas oleme näinud selgeid tõendeid selle kohta, et tehnoloogiaettevõtted kasvavad kiiremini kui miski muu. Pealegi on see kasv väga ebaühtlane. See kuulub vähestele ettevõtetele, kes on oma kapitalisatsiooni kõvasti suurendanud,» rääkis Turlov. Jutt on viimasel ajal kiiret kasvu näidanud tehisintellektisektori (AI) ettevõtetest.

«Kui hakkate mõtlema, et tehisintellekt on juba liiga kallis, siis minu kogemus ütleb, et see on ikka odav. See on siis, kui aasta pärast näete hindu kolm korda kõrgemal ja otsustate, et kõik alles algab, peate müüma,» ütleb ekspert. «Kui kahtlete, peaksite ostma. Niipea, kui teile saab selgeks, mida osta, tasub see müüa. Parim lahendus on hoida aktsiat pikka aega ja mitte pabistada,» soovitab ta.

Timur Turlov lisas, et tehisintellektile panustamiseks Microsofti (MSFT) või Nvidia (NVDA) aktsiate ostmine ei ole kogu selle ilmselguse ja banaalsuse juures halb mõte. Tema sõnul on suur tõenäosus, et need mängijad saavad lõpuks suure võidu. «Võitmiseks ei pea alati olema kõige nutikam tehnoloogia, vaid kõige paremini rakendatud tehnoloogia. On selge, et AI on lahe. Ilmselgelt toob see hüppe tööviljakuses,» lausus ta.

Turlov soovitab investoritel võtta aega turu analüüsimiseks ja kvaliteetsete ettevõtete nimekirja koostamiseks. Samas ennustab ta, et lähiaastatel eelistab enamik investoreid teise järgu ettevõtetest mööda minnes «eliitaktsiaid». Sellegipoolest on teise järgu mängijate seas palju kvaliteetseid ja suure potentsiaaliga pakkumisi, mida investorid alahindavad. «Praegu on aeg valida kvaliteet,» võttis Turlov kokku.

Rääkides hinnatõusust maailmas, meenutas Turlov, et viimase saja aasta jooksul on inflatsiooni ületada suutnud vaid aktsiad. «Mitte midagi peale aktsiakapitali. Isegi kinnisvara ei tahtnud inflatsiooni ületada, välja arvatud juhul, kui te seda laenurahaga ostsite. Ainus võimalus kinnisvaraga varandust teenida on see võõra raha eest osta,» kommenteeris asjatundja olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles