Hoiuste sõja uus vaatus: Bigbank tõstis kuni aastaste hoiuste intressi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Bigbank keerab hoiuste võitluses tuure peale
Bigbank keerab hoiuste võitluses tuure peale Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti kommertspankade vaheline konkurentsisõda tähtajaliste hoiuste kaasamiseks jätkub – Bigbank pakub tänasest vähem kui aastastele tähtajalistele hoiustele Eesti pankadest parimat intressi. Näiteks 1–2-kuulisele hoiusele 3,25 protsenti või 11-kuulisele hoiusele 3,75 protsenti aasta baasil.

Bigbank Eesti juhi Jonna Pechteri sõnul on Bigbank traditsiooniliselt olnud tähtajaliste hoiuste Eesti pangaturu parimate intressipakkujate hulgas ja seda positsiooni tahetakse hoida. Tema sõnul on sel turul nii väiksemate pankade kui ka hoiustajate vaates suur arengupotentsiaal, sest ikka veel on lõviosa Eesti pankades olevatest hoiustest nõudmiseni hoiused, millelt turgu valitsevad suurpangad inimestele intressi ei maksa. «Tundub, et paljude jaoks on tänases raskesti prognoositavas majanduskeskkonnas olnud vähemasti psühholoogiliseks probleemiks panna oma raha pikaajalise hoiuse alla justkui kinni. Tahame seda nüüd muuta ja pakkuda inimestele ja ettevõtetele atraktiivset intressi ka lühemate ehk alla aastaste hoiuste puhul,» selgitas ta.

«Kui inimestel või ettevõtetel on pangaarvel sääste, siis praeguses intressikeskkonnas ei ole enam mõtet kogu seda raha hoida nõudmiseni hoiusel, mille eest intressi ei maksta. Igal juhul tasuks see osa rahast, mida lähiajal vaja ei lähe, panna uut raha teenima riskivabale tähtajalisele hoiusele ja teha seda pangas, mis pakub parimat intressi,» märkis Pechter.

Eesti turul tegutsevad suurpangad on senini saanud oma laenude välja andmise äritegevust rahastada suuresti intressivabade klientide nõudmiseni hoiuste arvel, kuid viimasel aastal on üldine laenude ja hoiuste intresside kiire tõus kaasa toonud esimesed muutused nii pankade kui ka klientide käitumises. Bigbank, kes praegu veel arveldusteenuseid ei paku ja seega ka klientide arvelduskontodel seisvaid vabu vahendeid kasutada ei saa, on oma laenude väljastamise tegevuse finantseerimiseks alati pidanud hoiustajate ligimeelitamiseks atraktiivset intressi maksma.

Selle aasta esimese kvartali lõpu seisuga oli Bigbankis 1,5 miljardit eurot hoiuseid. Esimeses kvartalis suureneski klientide huvi eelkõige tähtajaliste hoiuste vastu, mille portfell kasvas 99 miljonit eurot (+13 protsenti) 840 miljoni euroni. Säästuhoiuseportfell kasvas 31 miljonit eurot (+5 protsenti), 658 miljoni euroni. 2022. aasta esimese kvartaliga võrreldes kasvas hoiuseportfell 482 miljoni euro võrra (+47 protsenti).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles