Ülehomne intresside tõstmine võib jääda viimaseks (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Christine Lagarde peab leidma tasakaalu pistrike ja tuvide vahel, nagu tema juhitava Euroopa Keskpanga nõukogu liikmeid vastavalt nende ilmavaatele kutsutakse.
Christine Lagarde peab leidma tasakaalu pistrike ja tuvide vahel, nagu tema juhitava Euroopa Keskpanga nõukogu liikmeid vastavalt nende ilmavaatele kutsutakse. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Ligi 200 000 kodulaenu võtnud Eesti inimest võivad hakata mõnevõrra kergemalt hingama, sest Euroopa Keskpanga aasta tagasi alustatud järsk intressitõstmine võib lõppeda ning pole välistatud, et kaugel pole enam aeg, mil intressimäärad hakkavad alanema.

Euroopa Keskpanga baasintressidest sõltub paljuski eluaseme- ja muude pikaajaliste laenude baasintress ehk kuue kuu euribor, mis veel eelmise aasta alguses oli negatiivne, aga nüüd on kerkinud nelja protsendi lähedale.

Ehkki turud ja analüütikud ennustavad, et Euroopa Keskpank (EKP) tõstab baasintressi nii ülehomme kui ka septembris peetaval nõukogu koosolekul, on keskpankurid ise kahtlevamal seisukohal ja on võimalik, et aasta tagasi alanud kergitamistsükkel lõppeb juba sel nädalal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles