Omanike liit: muinsuskaitseamet loob Tallinnas stalinismi kaitseala (1)

BNS
Copy
Juhan Smuuli bareljeef Tallinnas Kirjanike maja seinal.
Juhan Smuuli bareljeef Tallinnas Kirjanike maja seinal. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Omanike Keskliit leiab, et muinsuskaitseameti koostatud Tallinna vanalinna kaitsekorra eelnõu sisaldab topeltbürokraatia kehtestamist ja kiidulaulu stalinistlikule arhitektuurile ning määrab kõrguspiirangu pooltele Tallinna linna ehitistele ja tambib jalge alla vanalinnahoonete omanike õigused.

Eesti Omanike Keskliidu juht Andry Krassi sõnul on Tallinna vanalinna kaitsekord kahetsusväärne näide sellest, kuidas riigi sõnad ja tegelikud teod üksteisest erinevad. «2019. aastal muinsuskaitseseaduse vastuvõtmisel lubati omanikele topelt loamenetluse lõpetamist, kui muinsuskaitsealadel asuvate hoonete väärtuse sisulist ülevaatamist. Praktikas on mõlemast omanikele antud lubadusest taganetud,» lausus Krass.

Krassi sõnul pole isegi riigieelarve puudujääk muutnud riigivalitsejate tahet, hoida palgal sadu ametnikke, kelle ülesanne on solgutada kümneid tuhandeid omanikke, kellel tuleb ühe ehitustöö jaoks taotleda luba nii kohalikult omavalitsuselt, kui muinsuskaitsemetilt. «Võttes arvesse, et Eestis on riikliku kaitse all 16 000 ehitist, samas kui Soomes kaitstakse riiklikult 2000 ning Norras 5000 ehitist, siis on Eesti siin ilmselgelt bürokraatiaga liiale läinud», märkis Krass.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles