Ryanairi piletid on teinud aastaga meeletu hinnahüppe

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Ryanairi lennukitega ei saa enam lennata sama odavalt kui vanasti
Ryanairi lennukitega ei saa enam lennata sama odavalt kui vanasti Foto: Christian Hartmann / Scanpix

Euroopa suurim lennukompanii Ryanair on tõstnud aastataguse ajaga võrreldes piletite hindu keskmiselt 42 protsenti, järeldub ettevõtte esimese kvartali majandustulemustest.

Iiri odavlennufirma teatas täna, et teenis esimeses kvartalis (Ryanairi majandusaasta algab aprillis – toim) 663 miljonit eurot puhaskasumit, mis on ettevõtte ajaloo parim tulemus. Seejuures üllatas ettevõtte kasuminumber analüütikuid, kes prognoosisid keskmiselt 620 miljoni euro suurust puhaskasumit. 

Võrreldes 2022. aasta esimese kvartaliga kasvas Ryanairi käive 40,3 ning puhaskasum 253,5 protsenti. Ettevõtte ärikasumi marginaal kerkis hüppeliselt tõusnud piletihindade tuules aastaga 9,2 protsendilt 19,5 protsendile.  

Samas kärpis Ryainair oma tänavuse aasta reisijate prognoosi 185 miljonilt 183,5 miljonile. Samuti ütles ettevõte, et võib eeloleval talvel hakata piletite hindu ka alandama, kuna reisijad on muutunud hinnatundlikumaks ning neil on vaja täita 25 protsenti rohkem istekohti kui 2019. aastal.

«Oleme makromajanduse muutuste pärast mures. Inflatsioon, kõrgemad intressimäärad ja suuremad laenukulud võivad tarbijaid aasta teisel poolel mõjutada,» ütles Ryanairi tegevjuht Michael O'Leary oma ettekandes.

Finantsdirektor Neil Sorahan lisas aga hiljem Bloombergile, et midagi ei ole veel otsustatud. «Järgmiste kvartalite etteaimatavus on väga piiratud või puudub sootuks. Meie tahame oma lennukid täita reisijatega ja vaatame jooksvalt, mida selleks on vaja teha. Praegu on liiga vara öelda, kuhu piletihinnad liiguvad,» täpsustas Sorahan.

O’Leary on varem öelnud, et lennupiletite hinnad jäävad naftahinna ja keskkonnatasude tõttu kõrgele järgmiseks viieks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles