Setomaal kehtib oma raha

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Seto kroonid
Seto kroonid Foto: Seto Pank

Setomaal on kuningriigi ajal käibel lisaks eurole ka seto kroon. Nõnda juba 2015. aastast.

Setode kuningas Peko andis oma asemikule maa peal, Setomaa ülembsootskale Annela Laaneotsale teada, et Seto kuningriik kogu oma suuruses ja hiilguses vajab lisaks sõjaväele ja muudele seto maa ja rahva kuninglikkust rõhutavatele atribuutidele oma raha, seto krooni. Sestap kuulutas Setomaa ülembsootska talle Peko poolt unes antud käsku täites välja kujunduskonkursi, et Seto kuningriigi päevaks 2015. aasta 1. augustiks oleks Setomaal oma «raha», seto kroon.

Üks kroon
Üks kroon Foto: Seto Pank

Kroonikogo kuulutas välja seto krooni kujunduskonkursi: «Kõik seto kultuurist inspiratsiooni ammutavad loomeinimesed on oodatud 1. juuniks 2015 esitama seto krooni kujunduskonkursile näidistöö seto krooni ühe rahasedeli näol.» 

Seto krooni kujunduskonkursi võitja otsustas Kroonikogo ning konkursi võitis Evelin Urm oma kujundatud rahatähtedega.

Viis krooni
Viis krooni Foto: Seto Pank

Kroonikogo kuulutas, et edaspidi saab ja tohib Seto kuningriigi väliskaubandus toimuda ainult seto kroonides. Kõik tulevased Seto kuningriigi ametiasutused, kui nad peaks Peko tahtel kunagi loodama, näiteks kuninglik maksuamet ja kuninglik toll, samuti Seto kuningliku majandustegevuse registrisse kantud ettevõtjad ja organisatsioonid, tohivad oma käibe ja kohustuste kinnituseks kasutada ainult seto krooni.

Kümme krooni
Kümme krooni Foto: Seto Pank

Peko käsul tuleb kõigil setodel ja mittesetodel kasutada seda raha kui märki oma kuningriigist ja iseseisvast võimsast majandusest. Peko soov on näha seto krooni kõigi maailmarahadega võrdsel tasemel.

Ühtlasi käskis Setomaa ülembsootska Seto kuninga Peko nõuandel rajada Seto Kuningliku Panga ja määras kuninga pangaherrast Järvelilli Reinu. Kuninga pangaherr (Seto Kuningliku Panga nõukogu esimees) pidi kokku kutsuma panga nõukogu, seda oma parema äranägemise järgi, kelle ülesandeks jääb kuningriigi oma rahasüsteemi väljatöötamine, raha kasutuselevõtmine ja seto pangandussüsteemi arendamine.

50 krooni
50 krooni Foto: Seto Pank

Kuninga pangaherr annab aru Kroonikogole. Veel oli Peko käsk, et kõik kuningriigi alamad peaksid tooma oma kulla ja hõbeda Seto Kuninglikku Panka, tagamaks seto krooni püsivust, kindlust ja igikestvust. Kohustus kehtib eelkõike selle kulla ja hõbeda osas, mis on kaevandatud Seto kuningriigi maadelt ja maapõuest. Seto kuningas Peko annab ülembsootska vahendusel soovituse varuda piisavalt kroone, et olla kuningriigis täieõiguslik kodanik või külaline.

Pangaherral oli nüüd keerukas ülesanne kokku korjata kuld ja hõbe, moodustada panga nõukogu ja korraldada raharinglus, mis vastaks Peko käsule ja kuningriigi asukohariigi seadustele. Kulla ja hõbedaga oli lihtne, seda Seto Panka ei toodud, panga nõukoguna asus tööle Kroonikogu ja seto kroonid trükiti turvapaberile turvatrükikojas piisavas koguses.

Mida teha liigsete seto kroonidega?

Kellel on kogunenud arvestatav kogus seto kroone ja kes ei leia neile paremat kasutust, võib need ära tuua Seto Panka. Nende kroonide eurodeks vahetamisel kehtib Seto Panga päevakurss. Seto Pank on kogu Seto kuningriigipäeva oma pangahoonega kuningriigis olemas ja kättesaadav.

Sada krooni
Sada krooni Foto: Seto Pank

Seto kroon on kõigi kauplejate jaoks vaba tahte alusel kasutatav maksevahendina nii Setomaal kui väljaspool Setomaad. Seto Pangal on kohustus korraldada, et igal ajal oleks võimalik tagasi müüa kehtivaid seto kroone Seto Panga kehtestatud kursi alusel. Kõik teised kauplejad võivad seto krooni osta ja müüa endale meelepärase vahetuskursiga.

Seto kroon on omanäoline raha

Seto kroonide kasutamise õiguslik pool lahendati selliselt, et seto kroonide näol on tegemist kunstiteostega, mis on kaitstud autoriõiguse seadusega ning Seto infoselts juriidilise isikuna omab õigust neid teoseid müüa ja osta Seto Panga kehtestatud hinnaga. Seto Pank otsustas seto kroone mitte müüa ja ainult laenata neid huvilistele kasutamiseks ja vaatamiseks.

Kõik praegu ringluses ja mitteringluses olevad seto kroonid (kunstiteosed) kuuluvad Seto infoseltsile. Seto Pank laenutab Seto infoseltsile kuuluvaid seto kroone (kunstiteoseid) inimestele. Kui inimene laenutab seto krooni, tasub ta selle eest tagatisraha ja kasutustasu. Seto kroonide tagastamisel tagastatakse ka tagatisraha. Kasutustasu on 20 protsenti teose väärtusest. Erineva kujutisega kunstiteosed (erineva nominaaliga seto kroonid) on ka erineva väärtusega. Seto kroonide laenutamisest saadud kasutustasu läheb võrdses osas Kroonikogu ja Seto infoseltsi tuludeks ning kasutatakse kunstiteoste loomiseks.

«Neid kunstiteoseid on Seto Panga varahoidlas piisavalt, et tagada seto kroonide vaba ringlus ja vajadusel trükitakse või vermitakse juurde. 2016. aastal loodi uus kunstiteos (graafiline leht) «kats seto krooni» mis täiendas senist kunstiteoste kogu,» lausus Järvelill.

«Metallehistöödena lasi Seto Pank 2017. aastal ringlusse 10-kroonise mündi ja erimündi. 10-kroonist erimünti enam Seto Pank ei laenuta, sest kogu partii on välja laenatud,» ütles Seto Panga juht Rein Järvellill. «Käesoleval aastal on loodud kolm uut teost: redisainitud «viis seto krooni» ja «kümme seto krooni» ning hõbedane metallehistöö «30 krooni» mida hakatakse laenutama käesoleva aasta kuningriigis lisaks kõigile eelnevatele teostele. Kui nõudlus täiendavate teoste järele kasvab, saab Seto Pank teoseid juurde luua.»

Raha või siis ikkagi pole raha?

Kunstiteoste maksevahendina kasutamist bartertehingutes pole Seto Pank kuidagi reguleerinud ega keelanud. Seetõttu puudub Seto Pangal ülevaade sellest, kui palju neid tehinguid tehakse või kui paljud asutused ja ärid sellist tehingut aktsepteerivad. Küll on Seto kuningriigis kauplejate kohustus kauplemistingimustes aktsepteerida bartertehinguid seto krooni kunstiteostega.

«Kui olla nüüd juriidiliselt korrektne, siis peale Seto Panga (jur isikuna Seto infoselts) pole kellelgi võimalik seto kroone müüa. Tänaseks pole Seto Pank veel ühtegi seto krooni müünud, ainult välja laenanud,» lausus ta. «Tallinnas võib olla mõni koht, kes kaupleb seto kroonide kasutusõigusega ning selle kinnituseks annab üle Seto Pangale kuuluva teose.»

Pole Eesti Panga asi

«Seda peab küsima Eesti Panga käest, aga kunstiteoste, üldnimetusega «seto kroon», kasutamine ja ringlus ei kuulu kuidagi Eesti Panga ega Euroopa Keskpanga haldusalasse,» rääkis ta.

Tänavu ilmavalgust nägevate uute seto kroonide tutvustamise ja esitlemisega plaanitakse alustada 27. juuli pressikonverentsil Värskas või kui teosed ei jõua selleks ajaks valmis, siis Seto kuningriigis Rõsnas 5. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles