PANGAJUHI SOOVITUS Kuidas hoiustades võtta viimast

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Raha hoiustades ei tohi olla liiga vähe ahne, kuid liigne ahnus võib ka lasta maha magada kõrge intressimääraga hoiustamise aja
Raha hoiustades ei tohi olla liiga vähe ahne, kuid liigne ahnus võib ka lasta maha magada kõrge intressimääraga hoiustamise aja Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Hoiustajatel on pikkade aastate järel päris toredad ajad, rahal on tekkinud hind ja hoolimata laenuintressitõusu all kannatajate oietest on lõpuks raha tasuta pangas hoidnutel võimalus teenida intressitulu.

Kuigi pangad tõstsid kohati juba hoiuseintressimäärad isegi kõrgemaks euriborist, on ikkagi raske valida. Kas teha kohe pikaajaline hoius või oodata selle tegemisega. Aga mis siis kui Euroopa Keskpank teeb seda, mida ähvardab, ehk tõstab intressimäärasid edasi?

Siis on raha pikemaks ajaks kinni madalama intressimääraga hoiusel.

SEB pangajuht Allan Parik soovitab teha ühe asemel mitu erineva kestusega hoiust. Üks pikem, kus saab kõrgemat intressimäära. Ja lisaks lühem hoius, mida saab siis kõrgema intressimäära juures uuesti hoiustada.

Samas ei tohiks ka liiga kauaks ootama jääda, sest tuleval aastal võib Euroopa Keskpank juba hakata intressimäärasid langetama.

«Muutuvate intressimäärade keskkonnas soovitame kaaluda hoiuste perioodide hajutamist. See tähendab, mitte paigutada kogu raha ühele hoiusele, vaid rahatargalt tegutsemiseks hajutada seda eri pikkusega hoiuste vahel. Seeläbi saab varem lõppevad hoiused paigutada uuesti ja võimalik, et kõrgema intressimääraga. Samas peab arvestama, et tulevane intresside tõus ei ole kindel,» lausus ta. «Finantsturgudel oodatakse, et 2024. aasta keskpaigas hakkab Euroopa Keskpank intressimäärasid taas langetama ja see kajastub ka pikema perioodiga hoiuste intressimäärade tasemes.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles