Milline on reisimiseks maailma parim pass?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Erinevate maade passid pakuvad väga erinevaid reisimisvõimalusi. Mõni avab riiki pääsu justkui võluväel, teisega on suuri raskusi
Erinevate maade passid pakuvad väga erinevaid reisimisvõimalusi. Mõni avab riiki pääsu justkui võluväel, teisega on suuri raskusi Foto: MAGO/foto-leipzig.de/SCANPIX

Erinevate maade passe reastatakse sageli selle järgi, kui mugav on nende omanikel täiendava paberimäärimiseta ehk viisat ette taotlemata reisida.

Henley passiindeks reastab riikide ja territooriumite passid selle alusel, mitmesse riiki saab viisat ette taotlemata külastada.

Eesti passi võib lugeda väga heaks. Eesti jagab kümnendat taset Islandiga. Nende maade passidega saab külastada ilma eelneva viisataotluseta 182 riiki. 

Pügala võrra parem pass on Lätil, millega, nagu ka Slovakkia ja Sloveenia omaga, saab vabalt liikuda 183 riigis. Veel parem on Leedu pass, mis avab riigipiiri võrdselt USA dokumendiga 184 riigis.

185 riiki avavad oma piirid Kanada ja Kreeka passile.

Eespool käib tihe rebimine, kus valdav saavutus on veel vaid üks viisavaba sihtkoht lisaks.

Austraalia, Ungari ja Poola passiga saab 186 riiki. Belgia, Tšehhi, Malta, Uus-Meremaa, Norra, Portugali ja Šveitsi passiga on suurema paberimäärimiseta oodatud 187 riiki.

188 riigi piirid on avatud Taani, Iirimaa, Hollandi ja Ühendkuningriigi kodanikele.

Pronksitase laseb 189 riiki. Sellest klubist leiab Austria, Soome, Prantsusmaa, Jaapani, Luksemburgi, Lõuna-Korea ja Rootsi.

Hõbedat on väärt 190 riigiga Saksamaa, Itaalia ja Hispaania.

Parim pass on Singapuri oma, mis avab justkui võluväel uksed 192 riiki.

Pildil olevad Ukraina ja Venemaa passid pakuvad kehvemaid reisimisvõimalusi. Ukraina pass asub 30. astmel, sellega pääseb 146 riiki. Venemaa pass on 50. astmel, võimaldades liikumist 115 riigis.

Millised on halvimad passid? Eks need, kust inimesed püüavad illegaalselt Euroopasse tungida. Viimasel ehk 104. astmel on Afganistan 27 riigiga, kuhu saab kergelt reisida. Iraagi pass avab uksed 29 riiki, Süüria 30, Pakistan 33, Jeemen ja Somaalia 35 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles