Venemaa keskpank üllatas oodatust järsema intressitõusuga

Copy
Vene rubla rahatähed.
Vene rubla rahatähed. Foto: IMAGO/Silas Stein

Venemaa keskpank tõstis reedel esimest korda üle aasta oma baasintressimäära, kuna kardetakse, et nõrgenev rubla tõstab inflatsiooni riigis.

Pank tõstis baasintressimäära 7,5 protsendilt 8,5 protsendile - kõrgemale kui analüütikud ootasid.

«Prognoositav inflatsioon on tõusnud. Sisenõudluse trendid ja rubla devalveerumine alates 2023. aasta lagusest on inflatsiooniriske märkimisväärselt võimendanud,» teatas keskpank avalduses.

Mõned päevad pärast seda, kui Moskva alustas veebruaris 2022 oma Ukraina pealetungi, tõstis pank radikaalselt intressimäära 20 protsendini, kuna Venemaa majandust tabasid ulatuslikud Lääne sanktsioonid.

Venemaa majanduse vastupanuvõimest kinnitust saanud poliitikakujundajad langetasid määra järk-järgult 7,5 protsendini, jättes selle 2022. aasta septembrist alates samale tasemele.

Rubla hiljutine langus ajendas panka tegutsema, et vältida inflatsiooni hüppelist tõusu nagu eelmise aasta kevadel, kui see saavutas 17,8 protsendi suuruse tipu.

Juunis oli inflatsioon Venemaal riigi statistikaameti Rosstat andmetel 3,25 protsenti.

Eksperdid ütlevad, et suhteliselt madalad naftahinnad, vaatamata peamiste tootjate hiljutistele tootmiskärbetele, võisid aidata kaasa rubla nõrgenemisele.

Sanktsioonide mõju riigi majandusele näitab, et Venemaa sisemajanduse koguprodukt kahanes Rosstati andmetel 2023. aasta esimeses kvartalis 1,9 protsenti.

Kuid Venemaa president Vladimir Putini pressiesindaja ütles, et Kreml ei näe nõrga rubla ohtu riigi finantsstabiilsusele.

«Vastupidi... olukord on parem, kui oleks võinud ennustada,» ütles Dmitri Peskov ajakirjanikele selle kuu alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles