Vaesed põhjanaabrid: pooled ligi 4000-eurose palgaga soomlastest kurdavad, et raha enam kõigeks ei jätku (11)

Erkki Erilaid
Copy
Helsingi. Pilt on illustreeriv.
Helsingi. Pilt on illustreeriv. Foto: astudio / Shutterstock.com

Danske Banki uuringu andmetel on üha rohkem keskmise sissetulekuga soomlasi mures, et nad ei tule kiire hinnatõusu tõttu enam rahaliselt ots otsaga kokku.

Rahamured kimbutavad juba iga teist keskmise sissetulekuga inimest, kel ei jätku raha enam kõigeks vajalikuks. Seejuures on Soome keskmine palk ligi 4000 eurot ja mediaanpalk, millest väiksemat ja suuremat palka teenib võrdselt sama palju inimesi, ligi 3500 eurot.

Panga andmetel on keskmise sissetulekuga inimeste hulk Soomes, kes kurdavad, et raha pole piisavalt, tõusnud sel aastal 51 protsendini. Mullu oli see 46 protsenti ja kaks aastat tagasi 36 protsenti. Küsitlusele vastanutest ütlesid paljud, et muretsevad raha pärast vähemalt korra kuus.

«Keskmise sissetulekuga soomlased näivad olevat kohanenud põhiliste eluvajaduste nagu eluaseme, toidu ja energia kallinemisega, kuid lükkavad edasi näiteks mööbli ja kodutehnika ostmist,» ütles Danske Banki Soome eraklientide ärijuht Janne Lassila pressiteates.

Viimase kahe aasta muutus on Soomes suurim keskmise sissetulekuga inimeste hulgas, kuid suurenenud on ka madala ja kõrge sissetulekuga inimeste rahamure. Tänavuse uuringu järgi on 72 protsenti madala sissetulekuga inimestest vähemalt korra kuus oma raha pärast muretsenud. Eelmisel aastal oli osakaal 69 protsenti ja 2021. aastal 64 protsenti.

Tänavu mõtles oma raha piisavusele 34 protsenti suure sissetulekuga inimestest, kui varem jäi see osakaal alla 30 protsendi.

Keskmise sissetulekuna määratleti küsitluses inimesed, kelle aastasissetulek on 27 000–53 999 eurot.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles