Märgatav osa Eesti ettevõtetest vaatab roheliste energiaallikate poole

PM Majandus
Copy
Virtsu tuulepark, Hanila vald
Virtsu tuulepark, Hanila vald Foto: Pärnu Postimees

Luminori tellimusel valminud uuringu kohaselt veerand Eesti väikestest ja keskmistest ettevõtetest juba kasutab roheenergia lahendusi või plaanib need lähiajal kasutusele võtta.

Luminori tellimusel valminud uuringu kohaselt 19 protsenti Eesti väikestest ja keskmistest ettevõtetest (VKE) juba kasutab erinevaid rohelise energia lahendusi, nagu päikesepaneelid, ning kuus protsenti kavatseb need kasutusele võtta selle või järgmise aasta jooksul. Alternatiivsete energialahenduste kasutajate protsent on Balti riikide VKEde hulgas kõrgeim Eestis – 19 protsenti. Leedus on selliseid ettevõtteid 18 ja Lätis vaid kaheksa protsenti.

Järgmise 3–5 aasta jooksul plaanib alternatiivsetesse energialahendustesse investeerida veel seitse protsenti Eesti ettevõtetest ning 21 protsenti uurib ja kaalutleb selles valdkonnas erinevaid võimalusi.

Luminori äripanganduse juhi Marjan Savtšenko sõnul vaatavad ettevõtted aina sagedamini roheenergia lahenduste, näiteks päikesepaneelide poole ja neisse investeerimiseks küsitakse sageli ka finantseerimist.

Kokkuvõttes näitas uuring, et rohkem kui pooltel Eesti väikestest ja keskmistest ettevõtetest on roheenergiaga mingi suhe: nad kas juba kasutavad seda, plaanivad lähiaastail kasutusele võtta või siis tegelevad sobivate lahenduste analüüsimisega. Neid, kes vastasid, et nad praegu ei kavatse alternatiivsetesse energialahendustesse investeerida, oli Eestis 47 protsenti, Lätis 60 protsenti ja Leedus 46 protsenti.

Luminori tellimusel viis Eestis, Lätis ja Leedus uuringu läbi Norstat. Uuringus küsitleti 750 väikese ja keskmise suurusega ettevõtte juhti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles