Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Statistikaamet: ehitushinnaindeks tõusis II kvartalis ligi 7 protsenti

Copy
Tartu KV ärihoone ehitus raadil.
Tartu KV ärihoone ehitus raadil. Foto: Signe Oidekivi/Tartu Postimees

Statistikaameti andmetel langes ehitushinnaindeks 2023. aasta teises kvartalis võrreldes esimese kvartaliga 0,5 protsenti, möödunud aasta sama perioodiga võrreldes tõusis indeks aga 6,8 protsenti.

Statistikaameti pressiteatest selgub, et ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust otsekulude tasemel ja see jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel võetakse arvesse eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Ülo Pauluse sõnul mõjutas ehitushinnaindeksit teises kvartalis võrreldes 2022. aasta sama ajaga eelkõige materjalide kallinemine, mis andis 55 protsenti indeksi kogutõusust.

«Tänavuse esimese kvartaliga võrreldes suurenesid kulutused tööjõule 0,6 protsenti ja mehhanismidele 1,1 protsenti, ehitusmaterjalide hind aga langes 1,3 protsenti,» lisas Paulus.

Puidu- ja metallihinnad ning nendest valmistatud toodete hinnad jätkasid valdavalt langust.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks langes võrreldes 2023. aasta esimese kvartaliga 0,3 protsenti ning tõusis võrreldes mullu teise kvartaliga 9,1 protsenti.

Tagasi üles