Ehitusturul on seis hapu, kuid vähemasti materjalid odavnevad

Erkki Erilaid
, majandusajakirjanik
Copy
Omal käel ehitajad või remonditegijaid võivad rõõmu tunda ehituskaupade hindade langemisest, näiteks ehituspuit on mullusega võrreldes odavnenud kolmandiku jagu. FOTO: Shutterstock
Omal käel ehitajad või remonditegijaid võivad rõõmu tunda ehituskaupade hindade langemisest, näiteks ehituspuit on mullusega võrreldes odavnenud kolmandiku jagu. FOTO: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ehitustööd on sel aastal kokku kuivanud. Materjali­tootjad sulgevad uksi või tootmisliine ja inimesed jäävad tööta. Samas on nigel seis pannud langema paar aastat tagasi lakke kerkinud ehituskauba hinnad. «Kui tootjad praegu natukenegi tahavad käivet ja töökohti hoida, tuleb hindu langetada,» nentis ehitusmaterjalide tootjate liidu tegevdirektor Marina Vaganova. «Hoolimata sellest on tulnud päris paljudel tootjatel tegevust kokku tõmmata.»

Peale puidutootjate on sel aastal pidanud tootmist kärpima ka tellise- ja betoonivabrikud, samuti ehituselementide tootjad. «Suletud on tootmisliine ja inimesi saadetakse kollektiivpuhkusele,» rääkis Vaganova. «Tööd ei jagu, sest ehitusobjekte pole piisavalt.»

Statistikaameti tööturu kiirstatistika andmetel paistis juunis langusega silma just ehitusvaldkond, kus kevad-suvel tavaliselt maht kasvab. Kõige rohkem on töötajate koguarv vähenenud hoonete ehituses, aastaga 800 inimese võrra. Eelmise aastaga võrreldes on töösuhete arv vähenenud ka eriehitustööde ja rajatiste alal. «Viimase alla kuulub majanduse tegevusalade klassifikaatoris ka suvine teedeehitus,» märkis ameti andmeteadur Kadri Rootalu eelmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles