USA kehtestas sanktsioonid üle 120 Vene ja Kõrgõzstani firmale

Copy
Kõrgõzstani president Sadõr Džaparov koos Venemaa presidendi Vladimir Putiniga
Kõrgõzstani president Sadõr Džaparov koos Venemaa presidendi Vladimir Putiniga Foto: Mikhail Metzel

Ühendriigid kehtestasid neljapäeval sanktsioonid enam kui 120 Vene ja Kõrgõzstani ettevõttele, mis on süüdistuste kohaselt aidanud kaasa Venemaa agressioonisõjale Ukrainas.

Sanktsioonide eesmärk on piirata veelgi Venemaa ligipääsu kriitiliselt olulisele toorainele ja kaubale, aga ka rahastusele oma sõjamasina tööshoidmiseks, teatas USA välisministeerium.

Musta nimekirja kantud firmade seas on Vene pangad, energiafirmad, laevandusfirmad, kaitse- ja tehnoloogiasektori impordifirmad ning Vene erasõjafirmad.

Lisaks kehtestati sanktsioonid seitsmele riiklikule instituudile, mis tegelevad kõrgtehnoloogia arendamisega.

Samuti kanti musta nimekirja mitu Kõrgõzstani ettevõtet, mida Venemaa kasutab lääneriikide kehtestatud ekpordipiirangutest kõrvalehiilimiseks, teatas USA rahandusministeerium.

Üks sellistest firmadest on läinud aastal asutatud RM Design and Development, mis on tarninud suures koguses pooljuhte ja integraallülitusi Vene ettevõttele, mis varustab kaitsetööstuse tootjaid, märkis ministeerium.

Kõrgõzstan lükkas varem neljapäeval tagasi süüdistused, et aitab oma liitlasel Venemaal talle Ukrainasse tungimise eest määratud sanktsioonidest mööda hiilida. Samas ei välistatud, et seda võivad teha erafirmad.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles