Circle K: maailmaturu nafta hind on nädalaga märgatavalt kerkinud

BNS
Copy
Kütuse tankur. Foto on illustratiivne
Kütuse tankur. Foto on illustratiivne Foto: Marko Saarm / Sakala

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul on toornafta hinnad maailmaturul märgatavlt kerkinud ja liikunud vahemikus 78–82 dollarit barreli kohta.

«Nafta hindu tõstavad peamiselt OPEC+ ja Venemaa tootmiskärped, mis vähendavad pakkumist turul ning USA pankade tugevad kvartalitulemused, mis kasvatavad ootusi, et USA suudab majanduslangust vältida,» ütles Sassi pressiteates.

«USA tööstustoodangu maht langes juunis sarnaselt maikuule aastatagusega võrreldes 0,5 protsenti. Sealne tööstussektori langus ning tarbijakindluse vähenemine annab lootust, et USA Föderaalserervi intressitõusude plaanidele tõmmatakse pidurit, kuna senised tõstmised on andnud soovitud tulemuse majandust maha jahutada,» selgitas Sassi. Ta lisas, et ka Euroopast tuleb uudised, et intressitõusud on lõpuks vilja kandnud ning Ühendkuningriikide inflatsioon oli juunis 6,9 protsenti, mis oli analüütikute ootustest parem näitaja.

Nafta hinnale annab hoogu ka eelmise nädala USA nafta laovarude kahanemine ja nõudluse kasv. «Nõudluse kasvu on oodata ka Hiinas, kuna lähiajal plaanitakse rakendada erinevaid meetmeid sisemise tarbimise taastamiseks ja suurendamiseks,» rääkis Sassi.

Maailmaturu nafta hinda hoiab Sassi sõnul tagasi aga Hiina nafta tootmise kasv. «Hiina naftatoodang on 2023. aastal olnud viimase 8 aasta kõrgemail tasemel ning Hiina on 4,3 miljoni barreliga päevas praegu maailma viies suurim naftatootja,» sõnas Sassi selgitades, et nafta toodangu suurendamine Hiinas suurendab pakkumist turgudel ja alandab seega ka toornafta hinda.

Sassi tõdes, et maailmaturu hindu langetavad ka nõudluse kahanemise märgid Euroopast – juunis langes Saksamaa diisli nõudlus võrreldes aastatagusega 3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles