Viis nippi, kuidas värskete aiasaaduste hinnarallis rahakotti säästa

Tarbija24
Copy
Maasikate hinnad turul
Maasikate hinnad turul Foto: Kermo Benrot

Värskete aia- ja metsasaaduste hooajal seavad paljud sammud turule, sest võimalus värsket kodumaist toodangut otse tootjatelt osta pakub rõõmu nii nendele, kes armastavad süüa teha kui ka neile, kes toiduelamusi naudivad.

Maasika tipphooaeg on küll möödas, kuid turuletid tühja kohta ei salli. Endale teevad ruumi värske kartul, värskelt hapendatud kurk, herned, kukeseened ja muu värske-värviline.

Võrreldes eelmise aastaga on kodumaise maasika kilohind tõusnud 2–3 eurot, aga hinnatõus klinte ei pidurda, sest eelistatakse kohalikku, soovitakse kauaoodatud toiduelamusi ja hooajalist kaupa.

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse spetsialist Grete Koho jagab nippe, kuidas oma toidueelarvet kontrolli all hoida ka siis, kui värskete aiasaaduste lõhn hullutab.

  1. Mine turule ostunimekirjaga. Nii on siht silme ees ja korvi rändavad vaid need asjad, mida tegelikult vaja on. Oma ostude ja toidukordade planeerimine aitab raha kokku hoida ja vähendab ka toidu jõudmist prügikasti.
  2. Mine turule täis kõhuga. See on teada-tuntud tõsiasi, et tühja kõhuga poodlema minnes kiputakse kokku kuhjama ka neid asju, mida tegelikult vaja pole.
  3. Kuigi enamikus kohtades saab maksta pangakaardiga, siis tee endaga kokkulepe, et kasutad turul toidukaupade eest tasumiseks vaid sularaha. Nii saad rahakotti panna täpselt selle summa, mille kulutamisega oled arvestanud.
  4. Turul tasub võtta aega, et ringi jalutada ning valida parima hinna-kvaliteedi suhtega lett, kust soovitud asju osta. Turul ostlemise võlu on just see, et saad osta erinevaid tooteid erinevate pakkujate juurest ja valida seega iga toiduaine puhul parima pakkumise.
  5. Hoia silm peal, mis ajal on soovitud marjade või puu- ja köögiviljade tipphooaeg. Esimesed maasikad, kukeseened ja teised tooted on alati kõige kallima hinnatasemega. Kui pakkumine kasvab, muutub hinnatase tarbijale soodsamaks. Kui plaanis on marju moosiks keeta, saab valida veidi vähem kaubandusliku välimuse, kuid parema kilohinnaga alternatiivi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles