Enamik sellel aastal toimunud raudteeõnnetustest olid reguleeritud ülesõidukohtades

PM Majandus
Copy
Reguleeritud raudteeülesõit  (III kategooria raudteeülesõidukoht)
Reguleeritud raudteeülesõit (III kategooria raudteeülesõidukoht) Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

2023. aasta esimeses pooles ehk kuue kuu jooksul toimus kokku seitse raudteeõnnetust, millest neli olid mootorsõiduki ja rongi kokkupõrked raudteeülesõidukohtadel. Viga sai kaks inimest, teatab Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA).

«Enamik raudteega seotud õnnetusi juhtub raudteeületuskohtadel ning mõjuvaks põhjuseks on tähelepanematus ning ebaõige sõidukiirus, mis ei ole võimaldanud veenduda raudtee ületamise ohutuses. Pea kõik kokkupõrked toimusid III kategooria raudteeülesõidukohtadel (valveta reguleeritud ülesõidukoht, kus on automaatne tõkkepuu või helisignaal – toim), mis kujutavad endast mootorsõidukite ja rongide väiksema liiklusintensiivsusega ülesõidukohti ja on reguleeritud ainult liiklusmärkidega,» kommenteeris TTJA ehitus- ja raudteeosakonna juhataja Priit Pallu.

Ühe õnnetusjuhtumi puhul olid III kategooria raudteeülesõidule paigaldatud täiendava ohutusmeetmena foorid. Sellistel ülesõitudel on eriti oluline autojuhtide tähelepanelikkus ja enne raudtee ületamist on tähtis veenduda, et rongi või muud raudteeveeremit ei ole lähenemas,» lisas Pallu.

TTJA tuletab meelde, et raudtee ületamisel ja raudtee läheduses tuleb veenduda ohutuses.

Raudteeülesõidukohale lähenedes:

  • vähenda kiirust, et rongi või muu raudteeveeremi lähenedes või vajaduse korral (näiteks piiratud nähtavusega ületuskohal) sõiduk peatada;
  • järgi liiklusmärke ja valgusfoori näite;
  • vaata, kuula ja ole tähelepanelik, et veenduda liikumise jätkamise ohutuses;
  • anna alati lähenevale raudteesõidukile teed!

Raudteed võib ületada ainult selleks ettenähtud ja tähistatud raudteeülesõidu- või raudteeülekäigukohas liiklusseaduse alusel sätestatud korras. Vastavalt liiklusseadusele peab liikleja olema raudtee ületamisel  eriti tähelepanelik. Liikleja peab arvestama liiklusmärke, heli- ja valgussignaale, tõkkepuu asendit ja reguleerija korraldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles