Rekordiline ärimahtude kasv suurendas Coop Panga kasumit

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Coop Pank.
Coop Pank. Foto: Eero Vabamägi

Coop Pank teenis tänavu II kvartalis ärimahtude kasvule toetudes oma senise tegevusajaloo parima kvartalikasumi ja rekordilise omakapitali tootluse, selgub Coop Panga 2023. aasta II kvartali vahearuandest. II kvartali kasum kasvas aastaga 126 protsendi võrra ehk 10,4 miljoni euroni.

Coop Panga hoiuste maht kasvas 2023. aasta II kvartalis 242 miljoni euro võrra (+16%), ulatudes 1,76 miljardi euroni. Kiireimat kasvu näitas eraklientide hoiuste portfell, mille maht kasvas 125 miljoni euro võrra. Äriklientide hoiuste maht kasvas 107 miljoni euro võrra. Võrreldes 2022. aasta II kvartaliga on Coop Panga hoiuste maht kasvanud 506 miljoni euro võrra (+41%). Aastases võrdluses on panga tähtajaliste hoiuste osakaal kõigist hoiustest kasvanud 51% pealt 67% peale.

Coop Panga neto laenuportfell kasvas 111 miljoni euro võrra (+8%), ulatudes 1,46 miljardi euroni. Kiireimat kasvu näitas ärilaenude portfell, mille maht kasvas 53 miljoni euro võrra (+9%). Kodulaenude portfell kasvas 34 miljoni euro võrra (+6%), liisinguportfell 17 miljoni euro võrra (+12%) ja tarbimisfinantseerimise portfell 8 miljoni euro võrra (+9%). 2022. aasta II kvartaliga võrreldes on laenuportfell kasvanud 327 miljoni euro võrra (+29%).

Coop Pank teenis 2023. aasta II kvartalis 10,4 miljonit eurot puhaskasumit, mida on 11% rohkem, kui eelmises kvartalis ja 126% rohkem kui aasta tagasi. Panga kulude ja tulude suhe oli II kvartalis 38% ning omakapitali tootlus 25,6%.

2023. aasta II kvartali lõpu seisuga oli Coop Pangal 167 000 klienti, klientide arv kasvas kvartaliga 12 000 kliendi võrra (+8%). Aktiivselt arveldavaid kliente oli pangal 76 100, kvartaliga kasvas aktiivselt arveldavate klientide arv 6000 võrra (+9%).

«Laenuportfelli kasvu taga olid kõik äriliinid: ärilaen, kodulaen, autoliising ja tarbimisfinantseerimine. See näitab, et vaatamata haprale makromajanduskeskkonnale ja kasvanud intressitasemetele on turul endiselt suur nõudlus laenude järele,» kommenteeris Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink.

Rink lisas, et ettevõtted ja majapidamised saavad euribori kiirest tõusust tingitud kasvavate laenumaksetega hästi hakkama.

«Hea toimetulek on tingitud sellest, et tööpuudus on jätkuvalt madal, inimeste sissetulekud kasvavad, inflatsioon taandub ning laenamine on toimunud vastutustundlikult. Siiski näeme mõningast lühiajaliste võlgnevuste kasvu, kuid tuleb arvesse võtta, et meil oli  äsja kõigi aegade madalaim võlglaste hulk. Lühiajalised võlgnevused tasutakse üldjuhul enne järgmist laenumakset ja seega püsib laenuportfelli kvaliteet hea,» märkis ta.

Tõsiseks väljakutseks on Ringi sõnul saanud hoiuste kaasamine. «Turul tervikuna ei ole hoiused alates aasta algusest kasvanud – eraisikute hoiused on kasvanud 0,5 miljardi euro võrra ja äriklientide hoiused on samavõrra vähenenud. See on kasvatanud pankade konkurentsi olemasoleva ressursi nimel. Kuna rahale on tekkinud hind, konverteerub suur hulk nõudmiseni hoiusest kõrgema intressiga tähtajaliseks hoiuseks. Panga aktsionärid ei pruugi selle üle rõõmustada, kuid kliendid ja hoiustajad on selgelt võitnud.» märkis ta.

«Coop Panga teise kvartali tulude kasvu taga on nii ärimahtude rekordiline kasv kui ka euribori tõusust tulenevad täiendavad intressitulud. Kuludes näeme kasvavaid intressikulusid. Samuti oleme suurendanud nõrgast makrokeskkonnast tulenevaid ettevaatavaid laenuprovisjone,» lisas Rink.

Teine kvartal päädis Coop Pangale aegade parima kvartalikasumiga (10,4 miljonit eurot), madalaima kulu-tulu suhtega (38%) ning rekordilise omakapitali tootlusega (25,6%).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles