Euroopa pahameel sundis USA majandusteadlast loobuma ELi ametikohast

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron vestlemas Euroopa Komisjoni asepresidendi Margrethe Vestageriga.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron vestlemas Euroopa Komisjoni asepresidendi Margrethe Vestageriga. Foto: Kenzo Tribouillard

USA majandusteadlane otsustas mitte asuda tööle Euroopa Komisjoni nõustajana, pärast seda, kui Prantsusmaa president Emmanuel Macron väljendas kahtlusi ameeriklase töölevõtmise suhtes.

Yale'i ülikooli professor ja tehnoloogia suurettevõtete ekspert Fiona Scott Morton palgati ELi konkurentsivoliniku Margrethe Vestageri juurde peaökonomistiks, kes pidi andma nõu monopolivastase strateegia kohta.

Kuid tema ametisse nimetamist kritiseerisid hiljem nii Prantsuse poliitikud kui ka mitmed ELi seadusandjad nii paremalt kui vasakult. Teisipäeval võttis Macron sõna.

Sellele järgnes viie Vestageri kolleegi sekkumine komisjonis, kes kutsusid ELi juhti Ursula von der Leyenit üles ametisse nimetamist uuesti läbi vaatama.

Macron ütles, et ameeriklase palkamine ELi täitevvõimu poolt tekitab palju küsimusi, märkides, et ei USA ega Hiina ei palkaks välismaalast sellisele ametikohale.

Ta soovitas, et olenemata Scott Mortoni kvalifikatsioonist, ei ole tema palkamine komisjoni nõuandjaks USA tehnoloogiagigantide reguleerimise osas kooskõlas tema nägemusega ELi strateegilisest autonoomiast.

Parlamendiliikmete poolt teravalt küsitletud Vestager kaitses valikut, väites, et eurooplaste jaoks on parem, kui ametikohal on kõige kvalifitseeritum kandidaat, sõltumata tema kodakondsusest.

Tema sõnul lahendatakse huvide konfliktid, mis tulenevad Scott Mortoni varasemast konsultatsioonitööst USA suurettevõtete Apple, Amazon ja Microsoft heaks, vastavalt kehtivatele eeskirjadele.

Kuid päev hiljem teatas Scott Morton oma otsusest tagasi astuda. Vestageri Twitteri kontol avaldatud kirjas ütles Scott Morton, et ta lahkub «poliitilise vaidluse tõttu, mis on tekkinud seoses mitte-eurooplase valimisega sellele ametikohale».

«Olen otsustanud, et parim viis on, et ma astun tagasi ja ei asu peaökonomisti ametikohale,» kirjutas Scott Morton Vestagerile adresseeritud kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles