Ootamatud külalised Eesti randades: krokodill, boamadu ja elevant

PM Majandus
Copy
Stroomi rand Tallinnas
Stroomi rand Tallinnas Foto: Taavi Sepp / Scanpix

Jätkuvalt soojad ilmad meelitavad inimesi randa, et mõnusalt lõõgastuda. Samas on aastate jooksul olnud randades ka hirmutavaid juhtumeid, kus inimeste elu satub ohtu eksootiliste loomade või erakordse ilma pärast. Järgnevalt toob G4S Rannavalve välja mõned ekstreemsemad sündmused Eesti randades sellel sajandil.

Tugev tuul Pirital

2002. aasta juunis toimus Pirita rannas harukordne juhtum, kui väga tugev torm tekitas äärmiselt ohtliku olukorra. Nimelt kandsid tormituuled ühe lohesurfari üle Pirita rannahoone, mille tõttu surfar sai viga. Õnneks suutis ta endale abi kutsuda ja mees toimetati haiglasse põhjalikku kontrolli. See juhtum on kindlasti meeldetuletuseks, et ilmaolud mere ääres võivad olla muutlikud ja ohtlikud. Rannakülastajatel ja harrastussportlastel on soovituslik randa tulles jälgida ilmateenistuse prognoose. Ekstreemsemate ilmaolude korral on oluline võtta kasutusele kõik ettevaatusabinõud juba enne merele minekut.

Krokodill Anne kanalis

2012. aasta juunis tekkis Anne kanalis ootamatu olukord, kui laste mänguväljaku kõrval ujutati krokodilli. Krokodill veekogus, kus teda tavapäraselt ei kohta, oli rannas olijatele loomulikult suur üllatus. Keegi viga ei saanud, kuid tasub märkida, et kehtivate seaduste järgi on rannas keelatud kõik loomad, olenemata nende suurusest ja kehakatte tüübist. Seega on lisaks armsatele koertele ja kassidele avalikes randades keelatud eksootilisemad loomad.

Elevant Narvas

2013. aasta juunis võis mitmetele kohalikele elanikele Narva jões Joarannas silma jääda maismaa suurim loom – elevant. Päris juhuslikult elevant sinna siiski ei jõudnud. Nimelt oli see tsirkuse elevant, kes viidi Narva jõkke trikke tegema. Talitaja oskamatusest elevandi käitumist hinnata, lõppes pealtnäha lõbusana tundunud hetk traagiliselt elevandi surmaga.

Ebatavaline sõiduvahend Stroomi rannas

2013. aasta ühel juulikuu rannapäeva hommikul märkasid Stroomi rannavalvurid vesilennukit ja seda mitte õhus, vaid supelranda maandununa. Lennukit juhtinud kodanikega vesteldes tuli välja, et soomlased olid tulnud Tallinna sooviga kohvi juua. Tegemist oli äärmiselt ohtliku juhtumiga, sest supelrand on mõeldud siiski inimestele ujumiseks. Lennukite maandamine rannas võib põhjustada tõsiseid õnnetusi ja reostada vett. See juhtum on oluliseks õppetunniks sellest, et sõidukijuhid maal, vees ja õhus peavad alati järgima kehtestatud ohutusnõudeid ning kasutama oma sõiduvahendit vaid selleks lubatud kohas. Avalikus supelrannas ei tohi liigelda veesõidukite ega teiste mootorsõidukitega, välja arvatud teenistusülesandeid täitvad sõidukid.

Eksootilisi elamusi jagus ka Harkus

2019. aasta juulis teavitas murelik väikelapse ema Harku rannavalvureid sellest, et vees ujutatakse boamadu. Olukorda kontrollima minnes ei mõistnud mao omanikud, mida nad valesti tegid ja väitsid, et pole kursis, et lemmikloomi ei tohi randa tuua. Pärast pikemat selgitust otsustas pere siiski kahemeetrise maoga rannast lahkuda. Oluline on siinkohal märkida, et lisaks ranna reeglitele tuleb arvestada, et inimestel võib olla loomade suhtes hirme ja selline kohtumine võib olla äärmiselt ebameeldiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles