Aktiivseim lobikohtuja on Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit

BNS
Copy
Kokkulepe
Kokkulepe Foto: PantherMedia / Scanpix

Justiitsministeeriumi poolaasta lobikohtumiste kokkuvõtte järgi on kõige aktiivsem lobikohtuja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit, millele järgnevad Eesti Tööandjate Keskliit, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ning Digitaalehituse klaster.

Enim lobikohtumisi on olnud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil, kelle esindajad on poole aastaga osalenud 120 lobikohtumisel. Teisel kohal on sotsiaalministeerium 64 lobikohtumisega ja kolmandal kultuuriministeerium 50 lobikohtumisega.

Lobistidest on esimesel poolaastal olnud aktiivseim kohtuja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit 11 kohtumisega viies asutuses. Neile järgnevad Eesti Tööandjate Keskliit, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ning Digitaalehituse klaster, kel kõigil on poole aastaga kirja saanud üheksa lobikohtumist riigiasutuste esindajatega.

Populaarseimad teemad, mida kohtumisel arutatakse, on olnud transporti ning ehitusvaldkonda ja haridust puudutavad teemad. Samuti on kohtumistel arutatud elektri, gaasi, tuule- ja tuumaenergeetika teemasid ning ettevõtlust, majandust, kinnisvara ja tööturgu puudutavaid küsimusi. Veidi vähemal määral on lobistid soovinud ametiisikutega arutada kultuurisektori probleeme ning kliima ja loodusega seonduvat. Pisut on lobistatud ka Ukraina toetamist ja Eesti kriisivalmidust, samuti turismi ja Ida-Virumaa käekäiku.

Alates 2021. aastast, mil valitsus kiitis heaks lobistidega suhtlemise hea tava, on ministrid, nende nõunikud, kantslerid, asekantslerid ja valitsusasutuste juhid avalikustanud oma kohtumisi lobistide ja huvirühmadega. Selle mõte on suurendada riigivalitsemise läbipaistvust.

Justiitsminister Kalle Laaneti sõnul on lobikohtumistest teavitamine oluline selleks, et poliitikakujundamine oleks üha läbipaistvam. «Avalikustatud lobikohtumiste andmed seab justiitsministeerium juhtimislaudadele. Neid jälgitakse muu statistikaga võrreldes kõige enam ja see näitab, et avalikkuse huvi ning ootus läbipaistva poliitikakujundamise vastu on suur,» ütles Laanet.

2023. aasta esimese ja teise kvartali kohtumistega saab tutvuda justiitsministeeriumi juhtimislaual. Möödunud aasta lõpus seadis justiitsministeerium asutused pingeritta, millega saab tutvuda justiitsministeeriumi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles