Graafik Gaas odavnes juulis järsult ja hind võib veelgi kukkuda (1)

Erkki Erilaid
Copy
Tänavu kevadel allkirjastas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen sõnumi "Koos oleme kaitstud" Norra gaasijuhtmel Põhjameres. Equinori hallatavas Trolli maardlas on umbes 40 protsenti Norra rannikul leiduvast gaasist.
Tänavu kevadel allkirjastas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen sõnumi "Koos oleme kaitstud" Norra gaasijuhtmel Põhjameres. Equinori hallatavas Trolli maardlas on umbes 40 protsenti Norra rannikul leiduvast gaasist. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/AFP/SCANPIX

Maagaasi börsihind on pärast juunikuist tõusu kukkunud juba ligi kolmandiku võrra, 25 euroni megavatt-tunni eest. Optimistlikumad ennustused lubavad loota, et gaas ei pruugi ka talvel kallineda.

Gaas maksab juulis Eesti kodutarbijale enam kui kolm korda vähem kui mullu suvel. Börsil on gaasi hind langenud veelgi rohkem, üle kuue korra. Hind on nii madal, et mõned gaasitankerid tiirutavad merel sihitult ringi, lootes et hind niigi palju tõuseb, et lasti eest soetuskuludki tagasi saada.

Kui aga juhtub tulema sama leebe sügis-talv kui eelmine, ei pruugi gaasi hind tõustagi. Vähemalt ennustab nii investeerimispank Morgan Stanley. Tulevikutehingud ennustavad praegu talveks siiski umbes 45-eurost hinda MWh kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles