IEA: järjekordne Venemaa energiasõda on reaalne oht Euroopale (2)

PM Majandus
Copy
Inčukalnsi gaasihoidla
Inčukalnsi gaasihoidla Foto: Ints Kalnins

Rahvusvahelise Energiaagentuuri sõnul ei pruugi Euroopa püüdlused tulevase energiakriisi vältimiseks olla piisavad, sest täis maagaasivarud ei ole piisavad Venemaa ekspordi piiramise ohu vastu, ütles Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA).

Esmaspäeval avaldatud aruande järgi võivad katkenud kaubavahetus Moskvaga ja külmem talv jätta piirkonna õhukesele jääle hoolimata sellest, et gaasivarud ulatuvad 95 protsendini töövõimest, vahendab Business Insider.

«Meie simulatsioonid näitavad, et külm talv koos Venemaa gaasitarnete täieliku peatamisega Euroopa Liitu alates 1. oktoobrist 2023 võivad taas kaasa tuua hinnakõikumisi ja pingeid turul,» kirjutas IEA.

Venemaa gaas moodustab hetkel umbes 10 protsenti Euroopa Liidu gaasiimpordist. Varem oli Venemaa piirkonna peamine tarnija.

Kui 2022. aasta alguses algas Ukraina sõda, sundisid lääne sanktsioonid ja energiatoorme hinnapiirangud Venemaad oma gaasikaubandust ümber kujundama, vähendades järsult tarneid mandrile.

Toona tekitas see hirmu talvekriisi ees, kuid ebatavaliselt soe hooaeg aitas möödunud talvel gaasinõudlust Euroopas leevendada. Kuigi siis oli õnne, võib järgmine talv osutuda külmemaks, eriti kui hoogustub El Niño ilmastikunähtus, mis võib tuua Põhja-Euroopasse külmema talve.

Tänu eelmise aasta leebele talvele jäid ELi gaasivarud siiski suureks, olles 60 protsenti üle viie aasta keskmise. Kui gaasi sissevool jätkub praeguses tempos, on piirkonna varud septembri keskpaigaks peaaegu 100 protsenti, teatas IEA.

Kui aga saabub külm talv, prognoosib IEA, et ELi nõudlus gaasi järele kasvab eelmise kütteperioodiga võrreldes 30 miljardi kuupmeetri võrra. See olukord halveneks veelgi, kui Venemaa gaasitarned hüpoteetiliselt oktoobris peatuksid, mis tekitaks kokku 10 miljardi kuupmeetri suuruse puudujäägi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles