SBU paljastas põrandaaluste veebikasiinode raha pesnud pankurid

Copy
Kogutud tõendite põhjal esitati kolmele pangaametnikule illegaalsete hasartmängude korraldamise ja rahapesu kahtlustused.
Kogutud tõendite põhjal esitati kolmele pangaametnikule illegaalsete hasartmängude korraldamise ja rahapesu kahtlustused. Foto: TORU HANAI

Ukraina julgeolekuteenistus SBU paljastas koos majandusjulgeoleku bürooga Kiievis mastaapse skeemi sala-veebikasiinode raha ebaseaduslikuks legaliseerimiseks.

Aastaga pärast Venemaa sissetungi algust «pesid» kurjategijad ligi viis miljardit hrivnat, teatas teisipäeval SBU pressiteenistus.

«Uurimise materjalide kohaselt osalesid tehingu korraldamises ühe Kiievi kommertspanga omanikud ja tippjuhid. Kuritegeliku skeemi elluviimiseks lõid nad üle 20 kontrollitava ettevõtte, mis avasid nimetatud pangas kontod,» öeldi teates.

«Põrandaaluste veebikasiinode mängurid kandsid oma kontode täiendamiseks raha nende ettevõtete arvetele. Samal ajal märkisid nad makseselgituseks tasu olematute kaupade ja teenuste eest.»

Igast tehingust teenisid tehingu korraldajad oma «protsendi», mis võeti välja seotud äristruktuuride kaudu.

Kogutud tõendite põhjal esitati kolmele pangaametnikule, sealhulgas kaasomanikule, illegaalsete hasartmängude korraldamise ja kuritegevusest saadud tulu legaliseerimine (rahapesu) kahtlustused.

Nende kuritegude eest karistatakse Ukrainas kuni 12-aastase vangistuse ja vara võõrandamisega.

Märgitakse, et 2023. aasta märtsis tühistas Ukraina keskpank kostjate kontrolli all oleva finantsasutuse tegevusloa.

Ukraina riigipank otsustas hulga rikkumiste, sealhulgas spordipokkeriturniiri läbiviimise abistamise eest tühistada iBox Banki litsentsi ja likvideerida selle alates 7. märtsist 2023. See oli vara poolest Ukraina 66 panga seas 37. kohal.

Ibox Bank JSC (endine AgroKomBank) asutati 1993. aastal. 31. jaanuari 2023 seisuga olid panga suurimad aktsionärid Volodõmõr Drobot (73,93 protsenti) ja Olena Ševtsova (24,98 protsenti).

Majandusjulgeoleku büroo teatas samal ajal koostöös SBU-ga iBox Banki ametnikke, aga ka enam kui 20 selle kontrolli all olevat äriüksust ja hasartmängufirmat hõlmavakuritegeliku skeemi paljastamisest. Samas oli ettevõtetel tasumata umbes 400 miljonit hrivnat makse ja panga kaudu üle kantud raha umbes 20 miljardit hrivnat.

SBU teatas, et tema andmetel ulatus panga varikasum ebaseaduslikest tehingutest aastas rohkem kui 2,5 miljardi hrivnani ja raha kogukäive oli 180 miljardit hrivnat aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles