RIA: petturid küsivad paar eurot, kuid võivad võtta kogu kontol oleva raha

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Pettuse ohver. Pilt on illustratiivne
Pettuse ohver. Pilt on illustratiivne Foto: Mikhail Nilov / Pexels

Riigi infosüsteemide ameti (RIA) küberintsidentide käsitlemise osakonna CERT-EE juht Tõnu Tammer ütles Vikerraadios, et RIA saab iga päev ettevõtete esindajatelt ja tavainimestelt infot, et petturid on saatnud neile e-posti või telefonile õngitsuskirju, milles palutakse postipaki transpordi eest juurde maksta.

Sõnumites on kirjas, et paki transpordiga on tekkinud tõrge ja seetõttu peab klient transpordi eest maksma paarieurose lisatasu. Sõnumis on veebilink, millele vajutades küsitakse kliendi pangakaardi andmeid. «Võib ju tunduda, et paar eurot, tühja temaga, aga tegelikult on võimalik krediitkaardi andmeid jagades võimalik varastada kogu limiidi ulatus,» ütles Tammer.

Tammer selgitas, et üldjuhul ei juhtu midagi, kui inimene vajutab õngistuskirjas olevale lingile, kuid kindlasti ei tohiks ta sisestada seal küsitud andmeid.

Kurjategijad küsivad andmeid selleks, et need teistele ebaseaduslikku äri ajavatele petturitele edasi müüa.

Tavaliselt küsitakse kahtlastele lingile vajutades lisaks krediitkaardinumbritele teisi isiklikke andmeid, näiteks elukoha aadressi. Kurjategijad küsivad andmeid selleks, et need teistele ebaseadluslikku äri ajavatele petturitele edasi müüa. Andmeid kasutakse omakorda järgmistes õngitsuskirjades, ütles Tammer.

Tammer ütles, et kui inimene on juba oma krediitkaardi andmed sisestanud ja tal tekib hiljem kahtlus, et tegu võib olla petuskeemiga, peaks kohe panka helistama, et kaart suletaks.

Lisaks võiks teavitada RIAt, et nad saaks asja uurida. Kui tegu on pahatahtliku sisuga veebilehega, võtavad nad ühendust lehe haldajaga. RIA ei saa alati tagada, et petturite veebilehed kinni pannakse, ent nad saavad blokeerida sellele juurdepääsu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles