Liiga kallis: pangad ei taha enam suvila ostuks laenu anda

BNS
Copy
XX sajandi suvila.
XX sajandi suvila. Foto: Sille Annuk

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul tuntakse hooajale iseloomulikult kinnisvaraturul hetkel kõrgendatud huvi suvilate ja ehituslaenu taotlemise vastu, ent paraku on laenu teenindamine saanud osa inimeste jaoks ületamatuks takistuseks.

«Pangad on sunnitud järjest rohkem andma klientidele eitavaid vastuseid, kuna turule sisenemine või teise kinnisvara soetamine on hetkel raha hinna tõusu tõttu järjest kallimaks muutunud,» nentis Rebane pressiteates. Seega on suvilatest ja maamajadest saanud suuresti luksuskaup, mis tähendab potentsiaalsele omanikule ka tavapärasemast suuremaid igakuiseid kulutusi. «Seetõttu tuleb otsuseid veelgi tõsisemalt läbi kaaluda, kuna igasugune laenuga ostetud kinnisvara on finantskohustus,» toonitas ta.

Eraisikute panganduse juhi sõnul kipuvad inimesed sageli alahindama maamaja või suvilaga kaasnevaid kulusid. Soov veeta suvi linnakärast eemal on Rebase sõnul igati inimlik, aga võib olla tark alustada väiksematest sammudest – näiteks katsetada maja lühiajalist üürimist. «Kaks nädalat suvilat rentida võib esimese hooga tunduda väga kopsakas väljaminek, kuid see on kindlasti odavam kui terve aasta kinnisvara üleval pidada,» märkis ta.

Viimaste aastatega on märkimisväärselt tõusnud ka ehitushinnad, mistõttu on järjest populaarsemaks muutunud element- ja moodulmajad ning ehitustegevus on kolinud tehastesse. Rebase sõnul pole tegemist lühiajalise trendi, vaid ehituse tulevikuga.

Järjest rohkem tellitakse suvilaid, mida saab kasutada aasta ringi. «Pole harvad juhtumid, kus inimene ostab endale sobivas piirkonnas laguneva suvila, lammutab selle maha ja paneb asemele korraliku elementmaja,» lisas Rebane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles