SEB Eesti kasumi kasv jäi konkurentidele alla

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
SEB pank
SEB pank Foto: Liis Treimann

SEB Eesti esimese poolaasta kasum kasvas aastaga vaid 130 protsenti ehk vähem kui Swedbankil ja LHV-l.

SEB Pank lõpetas 2023. aasta esimese poolaasta 113,3 miljoni euro suuruse kasumiga (2022. aasta esimese poolaasta kasum oli 49,2 miljonit eurot).

Grupi tegevustulud ulatusid 169,5 miljoni euroni (2022. aasta esimesel poolaastal 88,8 miljoni euroni) ning tegevuskulud 37,2 miljoni euroni (2022. aasta esimesel poolaastal 31,7 miljoni euroni). Neto eeldatavaid krediidikahjumeid suurendas Grupp 0,05 miljoni euro ulatuses (2022. aasta esimesel poolaastal suurendati 0,4 miljonit eurot). Kehtestatud lõivusid kriisilahendusfondi arvestati 0,9 miljonit eurot (2022. aasta esimesel poolaastal 1,1 miljonit eurot). Tulumaksu arvestati 18,1 miljonit eurot (2022. aasta esimesel poolaastal 6,5 miljonit eurot). Kokku on pank sellel aastal tasunud erinevaid riigimakse 27 miljonit eurot.

Ettevõtete finantstervis hea, kuid aasta teine pool ilmselt keeruline

Eesti ettevõtete finantstervis on üldiselt hea – laenuvõlgnevusi on harva ja ettevõtete hoiused on SEBs aastaga kasvanud 12,8 protsenti. Uute investeeringute tegemisel ollakse samas ettevaatlik, sest keskkond on jätkuvalt ebaselge.

«Siiski oleme suutnud ettevõtete laenuportfelli aastaga suurendada 6 protsenti, mis tähendab, et panga investeeringud Eesti ettevõtetesse küündisid poolaasta seisuga pea 2,9 miljardi euroni,» kommenteeris tulemusi SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik.

SEB hiljutine uuring näitas, et üle poolte ettevõtetest ei plaani 2023. aastal investeerida või pole veel investeeringuid otsustanud. Ebakindlust süvendab Rootsi majanduse jätkuv jahenemine, mis on seal kaasa toonud nii võlgnevuste kui ka pankrottide arvu kasvu. Ajalugu on näidanud, et Rootsi majanduses toimuv jõuab Eestisse mõningase viivitusega, seega oleme aasta teise poole väljavaadetele pigem ettevaatlikult meelestatud.

Eraisikute hoiused pole aastaga kasvanud

Erinevalt äriklientidest ei ole eraklientide säästud aastaga suurenenud. Eraisikutel on SEBs 2,7 miljardi jagu hoiuseid ja nendest 77 protsenti seisab tavalisel arvelduskontol. Oleme sellel aastal jõudsalt tõstnud tähtajaliste hoiuste intresse ja see on suurendanud hüppeliselt huvi nende vastu. Tähtajaliste hoiuste maht on kasvanud sellel aastal 80 protsenti.

«Rahal on taas hind ja nii on pangal võimalik pakkuda klientidele garanteeritud tootlusi. Soovime pakkuda klientidele häid hoiustamisvõimalusi hoolimata sellest, kui pikaks ajaks inimene on valmis hoiust tegema – meil on lahendus alates 3 päevast kuni 3 aastani,» teatas ta.

Hetkel on populaarseim aastane hoius, mille on sõlminud 39 protsenti hoiustajatest, kuid soovime propageerida ka lühemate tähtaegadega hoiuste sõlmimist, pakkumaks garanteeritud tootlust ka neile, kes soovivad segastel aegadel pigem likviidsust hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles