Swedbank Eesti kasum kasvas plahvatuslikult (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbank
Swedbank Foto: Reuters/ScanPix

Kui Swedbank Eesti ärimahud muutusid esimesel poolaastal vähe, siis kasum kasvas järsult – 224 protsenti ehk 214 miljoni euroni.

Swedbanki eraklientide laenumahud kasvasid aastaga 5,5 protsenti, äriklientidel 4 protsenti. Hoiused kasvasid protsendi võrra. Aasta esimese kuue kuuga väljastati eraisikutele uusi laene kogusummas 521 miljonit eurot ja ettevõtetele 800 miljonit eurot.

Tulud kasvasid 192 miljoni euro võrra, seda peamiselt suuremate intressitulude toel, mis on tingitud peamiselt suurematest tuludest seoses Euroopa Keskpanga tõstetud intressimääradega.

Puhas intressitulu kasvas 150 miljoni euro võrra, kasvu toetasid suurem laenuportfell ja euribori toel kasvanud intressid.

Klientide suurem kaartide käive ja ettevõtete suurem laenulimiidikasutus kasvatas puhast teenustasutulu miljoni euro võrra. Väiksemad, maksete ja väärtpaberitega seotud tulud vähendasid kaartide positiivset mõju.

Finantsinstrumentidelt saadud puhastulu kasvas 5 miljoni euro võrra – sellele aitas kaasa varahalduse ja kindlustuse varade ümberhindluse realiseerimata kasum, mille positiivset mõju vähendas valuutakauplemise tehingute väiksem tulu.

Muud tulud kasvasid 36 miljoni euro võrra tänu suurenenud kindlustustuludele.

Kulud kasvasid 13 miljoni euro võrra. Kulude tõusule aitasid kaasa suuremad personalikulud ja sisseostetavate teenuste kulude kasv. Kasvasid ka digilahendustega seotud kulud ja investeeringud.

Esimese poolaasta eeldatavad krediidikahjud ulatusid –4,5 miljoni euroni (mullu samal ajal –0,8 miljonit eurot).

Swedbanki esimese kuue kuu puhaskasum oli 214 miljonit eurot. Võrreldes 2022. aasta esimese poolaastaga oli kasum 148 miljonit eurot suurem.

Esimesel poolaastal maksis Swedbank koos tütarettevõtete ja Eestis tegutsevate grupi ettevõtetega 29 miljonit eurot tööjõumakse, olles sellega üks Eesti suuremaid tööjõumaksude maksjaid. Koos tütarettevõtete ja Eestis tegutsevate grupi ettevõtetega maksis Swedbank aasta esimesel kuuel kuul 34,4 miljonit eurot ettevõtte tulumaksu.

«Eesti majandust mõjutavad jätkuvalt suurenev ebakindlus ja kõrgemad elamiskulud, toodete ja teenuste tarbimisel ollakse ettevaatlikumad. Samas, meie kliendiportfelli pole see veel mõjutama hakanud. Esimeses kvartalis turule toodud nullmarginaaliga laenud on hästi vastu võetud. Lisaks oleme tõstnud hoiuste intresse, aastaste hoiuste intress on nüüd neli protsenti,» ütles Swedbanki juht Olavi Lepp.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles