Hiina majandus ei saa pärast pandeemiat kuidagi tagasi ree peale (1)

Erkki Erilaid
Copy
Hiina kinnisvarasektor on pöörane igas mõttes, ning sellega seotud probleemid pidurdavad kogu majandust. Fotol on Tianduchengi elurajoon Zhejiangi provintsis Hangzhous. Pariisi koopiana ehitatud piirkonda pidanuks kolima ligi 10 000 inimest, kuid tegelikult on see jäänud nö kummituslinnaks.
Hiina kinnisvarasektor on pöörane igas mõttes, ning sellega seotud probleemid pidurdavad kogu majandust. Fotol on Tianduchengi elurajoon Zhejiangi provintsis Hangzhous. Pariisi koopiana ehitatud piirkonda pidanuks kolima ligi 10 000 inimest, kuid tegelikult on see jäänud nö kummituslinnaks. Foto: Aly Song/Reuters/Scanpix

Hiina majanduskasv jäi teises kvartalis prognoositust tublisti lahjemaks. See pani üle maailma langema nii kütuste kui ka mitmete metallide hinnad, mille kõikumised sõltuvadki suuresti olukorrast Hiinas.

Punariigi majandus kasvas tänavu teises kvartalis aastavõrdluses 6,3 protsenti. Analüütikud ootasid, et kasv tuleb üle seitsme protsendi, mistõttu langesid mõnevõrra nii Hiina kui ka muu maailma aktsiate ja mitmete oluliste toorainete hinnad. Iga Hiinast tulev uudis liigutab pea kõiki turge, sest nende panus üleilmsesse majanduskasvu on Rahvusvahelise Valuutafondi hinnangul järgneval viiel aastal ligi 23 protsenti.

Näiteks nafta odavnes vaatamata sellele, et Saudi Araabia ja Venemaa kärpisid tootmist. Vaid teraviljade hinnad tegid paariprotsendilise tõusu, kuna Venemaa keeldus Musta mere viljalepet pikendamast, jonnides, et nende nõudmised, mis puudutavad eksporti pärssivate sanktsioonide kõrvaldamist, on täitmata, ja tagatipuks rünnati Krimmi silda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles