La Muu kahjum süvenes: kallis kaheksaeurone jäätis pere eelarvesse naljalt ei mahu

BNS
Copy
Lamuu ökojäätiste tootmine
Lamuu ökojäätiste tootmine Foto: Mihkel Maripuu

Jäätisetootja La Muu käive kasvas eelmisel aastal 3,9 protsenti ehk ligi 2,2 miljoni euroni, ettevõtte puhaskahjum süvenes aga 20,8 protsendi võrra, 259 600 euroni.

«COVIDi pandeemia ja sellele järgnenud aastad on olnud armutud toidutööstusele laiemalt ja nii ka La Muule. Täiuslik torm algas koroonapiirangutest, mis tekitasid tõrkeid tarneahelates ja sellest tulenenud hinnatõusu sisendmaterjalide ja tootmisseadmete ja tarvikute hindades. 2022. aastal arenes kriis järgmisse faasi, kui järsult tõusis elektrihind ja jätkus kõrge inflatsioon,» selgitas ettevõtte juhtkond majandusaasta aruandes.

Sügiseks oli jäätisetootja sõnul tekkinud olukord, kus kõikide sisendhindade tõusu tõttu oleks pidanud tootehinda tõstma üle 20 protsendi, ent La Muu hinnatõus jäi 9 protsendi juurde.

«Kallis kaheksaeurone jäätis enam naljalt pere toidueelarvesse ei mahtunud. La Muu käibed hakkasid järsult langema,» nentis juhtkond.

«Jaehindade hüppeline kallinemine muutis omakorda toidukorvi ennenägematult kalliks, inimeste ostujõud vähenes ja nad olid sunnitud oma valikuid muutma – ikka kallimast odavamaks. Kallis kaheksaeurone jäätis enam naljalt pere toidueelarvesse ei mahtunud. La Muu käibed hakkasid järsult langema,» nentis juhtkond.

Kui 2022. aasta esimesel poolaastal kasvas La Muu ASi jaeäri 20 protsenti, siis teisel poolaastal juba kahanes 15 protsenti. Soome tütarettevõtte Oy Suomen Jäätelö Ab käive kahanes aastaga aga 6 protsenti.

La Muu juhtkonna sõnul oli eelmise aasta lõpuks selge, et 2023. aasta tuleb nii-öelda ellujäämise aasta, kus võtmeküsimus ei ole käibe kasvatamine, vaid kulude kärpimine ja kestliku majandusmudeli leidmine. «Loodetavasti see õnnestub. Plaanis on tuua turule madalama hinnapunktiga tooteid, nagu näiteks mahlapulgad. Samas, kvaliteedis ei taha me järele anda,» kirjutas juhtkond.

Mullu töötas ettevõttes keskmiselt 15 töötajat ehk kolm inimest vähem kui aasta varem. Töötajate palgakulu kahanes aastaga 23,4 protsenti ehk 358 400 eurole. Bilansipäeva seisuga on ettevõtte eelmiste perioodide jaotamata kahjum 639 700 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles