Eesti panustab Ukraina taastamiseks 400 miljoni euro suurusesse fondi (1)

BNS
Copy
Eesti ja Ukraina lipp.
Eesti ja Ukraina lipp. Foto: Elmo Riig

Eesti ja veel 15 Euroopa Liidu riiki leppisid kokku Euroopa Investeerimispanga fondi loomises Ukraina jaoks, et toetada riigi taastamist rohkem kui 400 miljoni euroga.

Fondi panustab 100 miljonit eurot Prantsusmaa, samuti 100 miljonit eurot Itaalia, kuni 70 miljonit eurot Hispaania, 52 miljonit eurot Holland ja 25 miljonit eurot Poola, teatas Euroopa Investeerimispank.

Leedu eraldab fondile 10 miljonit eurot, Läti 7 miljonit eurot, Iirimaa samuti 7 miljonit eurot, Belgia kuni 6 miljonit eurot, Slovakkia 5 miljonit eurot ning Luksemburg 1,3 miljonit eurot.

Lisaks kinnitasid ka Eesti, Horvaatia, Küpros, Taani ja Kreeka oma toetust ja kavatsust fondi raha eraldada. Eeldatavasti kasvab fondi suurus veelgi.

Eesti on sealjuures andnud põhimõttelise heakskiidu fondi panustada. «Ilmselt teeme seda garantii andmise vormis. Kui suureks see osutub, on hetkel veel kinnitamata. Esitame vastava materjali valitsusele ja riigikogule septembris, siis on ka summa selge,» ütles rahandusministeeriumi kommunikatsioonispetsialist Siiri Suutre BNSile.

Fond võimaldab Euroopa Investeerimispangal säilitada oma toetust Ukrainale ja toimib ajutise lahendusena seni, kuni Euroopa Liidu pikemaajalised meetmed muutuvad kättesaadavaks.

Fond keskendub peamiselt munitsipaaltaristule nagu koolid ja haiglad, transpordivõrgud, vee- ja reoveepuhastusrajatised. Samuti digitaalse- ja küberjulgeoleku võimekusele ning Ukraina ettevõtjate paremale juurdepääsule rahastamisel.

Ukraina peaminister Denõss Šmõhal ütles, et Ukraina vajab kiireks taastumiseks – eriti energeetika, elamumajanduse, kriitilise tähtsusega sotsiaaltaristu ja erasektori rekonstrueerimiseks – kähku rahvusvahelist tuge.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles