Lõuna-Eestis alustatakse uue liitlaste vastuvõtuala ehitusega

BNS
Copy
Mapri Ehituse tegevjuht Tarmo Roos
Mapri Ehituse tegevjuht Tarmo Roos Foto: Lilli Tölp

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) alustas Võrumaal uue liitlaste vastuvõtuala ehitusega, mis võimaldab järgmise aasta algusest paigutada täiendavaid liitlasüksuseid 2. jalaväebrigaadi juurde.

Tegemist on ühe osaga järgnevate aastate investeeringutest liitlaste vastuvõtuks. Ligikaudu 21 miljoni suurune ehitusleping sõlmiti Lõuna-Eesti ettevõttega Mapri Ehitus.

«Meie julgeolekut tagavad peale meie enda kaitsevõime ka meie NATO liitlased, mille tõttu oleme lähiaastatel investeerimas liitlastega seotud taristusse 362 miljonit eurot. Meie eesmärk on tagada parimad võimalikud tingimused, et liitlased saaksid koos meiega Eesti kaitsmist harjutada ja seda ka Lõuna-Eestis,» ütles RKIKi taristuosakonna juhataja Kadi-Kai Kollo

Lõuna vastuvõtuala ehitatakse olemasoleva Tsiatsungõlmaa lasketiiru kõrvale, kus on selle aasta kevadest juba tehtud ettevalmistustöid. Alasse ehitatakse kaheksa majutushalli, mis mahutavad ligikaudu 1000 inimest. Lisaks ehitatakse alale ka tehnika hooldushallid, köögi- ja söömishallid, pesemishooned ja laohallid.

«Liitlaste vastuvõtualad sobivad ideaalselt üksuste vastuvõtuks ja majutamiseks näiteks kriisiolukorras või õppustel, et lihtsustada nende saabumist ja siin lahinguvalmiduse saavutamist. Pärast lühiajalist viibimist siirduvad üksused operatsioonialadele või tagasi päritoluriiki,» lisas ta.

«Liitlaste vastuvõtuvõime arendamine ja pidev kohalolek Kagu-Eestis suurendab julgeolekut kogu Eestis ja terves regioonis. Samuti võimaldab liitlaste asumine meie lähedal teha igapäevast koostööd 2. jalaväebrigaadi lahinguvõime arendamisel. Tulemuseks on parem integratsioon ja kiirem reageerimisvõime,» ütles 2. jalaväebrigaadi ülem kolonel Mati Tikerpuu.

Vastuvõtualad asuvad kaitseväe linnakute ja harjutusalade vahetus läheduses, mis tähendab lisaks tehnika töökorda seadmisele ja sõdurite majutamisele integreerimist teiste, peamiselt Eesti kaitseväe üksustega, relvade töökorda seadmist ja vajadusel sisselaskmist. Lisaks hõlmab see erineva taseme treeningut ja ettevalmistusi operatsioonideks.

«Maprile on ehitatav objekt väljakutseks ning meie kokkuharjutanud meeskonnale suurepärase tulemuse tegemiseks hea töö. Meil on hea võimalus kasutada voogehituse praktikat sarnaste hoonete kiirel püstitamisel. Suures pildis on tore, et tegemist on liitlastele mõeldud projektiga. Sõpru on meile vaja ning neid tuleb hoida, oluline nii Eestile kui kõigile meile endile,» ütles Mapri Ehituse tegevjuht Tarmo Roos.

Tsiatsungõlmaa maaüksus on moodustatud 2007. aastal eesmärgiga tagada seal juba aastaid toimunud lasketiiru laskmiste ja riigikaitselise taktikalise väljaõppe läbiviimine. Kinnistul paiknev Tsiatsungõlmaa lasketiir asutati 2012. aastal ning pärast seda on sealset lasketiiru rekonstrueeritud ning juurde ehitatud toetavat taristut.

Esimesed majutusvõimalused luuakse 2023. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles