Ukraina hoiatab, et peatab järgmise aasta lõpus Venemaa gaasitarned Euroopasse

Erkki Erilaid
Copy
Gazpromi logo.
Gazpromi logo. Foto: Kirill Kudryavtsev

Ukraina valitsuse hinnangul ei vaja Euroopa järgmise aasta lõpus enam Vene maagaasi ning seega pole põhjust kehtivaid transiidilepinguid, tänu millele liigub vaatamata sõjale Vene gaas Kesk-Euroopasse, enam pikendada.

«Usun, et 2024. aasta talveks ei vaja Euroopa enam Vene gaasi,» ütles Ukraina energeetikaminister German Galuštšenko intervjuus Politicole. Tema sõnul tähendab sõda, et «kahepoolsed läbirääkimised on võimatud.»

Ukrainat läbiv gaasijuhe on üks kahest allesjäänud ühendusest Venemaa ja lääne vahel. «See moodustab endiselt umbes 5 protsenti bloki gaasiimpordist, kuid sealtki kulgeb vaid kolmandik sõjaeelsest mahust.

2019. aastal sõlmitud transiidilepingud kehtivad 2024. aasta lõpuni. Gaasikraanide sulgemine tähendab, et Kesk-Euroopa riigid peavad otsima omale uued tarnijad.

Energiakaupleja Baltic Energy Partnersi tegevjuhi Marko Alliksoni sõnul uudised Vene gaasitransiidi jätkumise ümber läbi Ukraina ei mõjuta täna enam oluliselt turgu, kuna selle osakaal Euroopa gaasivarustuses on alla 5 protsendi ning mahud on tervikuna kompenseeritavad teiste tarnekanalite kaudu. «Samas on lepingu lõppemiseni veel poolteist aastat aega ning tänased sõnavõtud ei pruugi veel tähendada transiidi kindlat lõppemist,» märkis Allikson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles