Erdoğani väitel nõustus Putin Musta mere viljalepet pikendama

Erkki Erilaid
Copy
Viljalaev Valsamitis valmistub Tšornomorski sadamast lahkuma, et vedada 30 000 tonni nisu Keeniasse ja Etioopisasse.
Viljalaev Valsamitis valmistub Tšornomorski sadamast lahkuma, et vedada 30 000 tonni nisu Keeniasse ja Etioopisasse. Foto: OLEKSANDR GIMANOV

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas reedel, et Venemaa nõustus pikendama Musta mere teraviljalepingut. Kreml ei ole selles küsimuses avaldusi teinud ja rõhutab endiselt, et pikendab lepingut ainult siis, kui kõik Venemaa tingimused on täidetud.

Praegune leping kaotab kehtivuse 17. juulil, Venemaa on seni ähvardanud korduvalt lepingut mitte pikendada. Erdoğan ütles aga eile ajakirjanikele, et vestles Venemaa presidendi Vladimir Putiniga telefoni teel ja leidis probleemile lahenduse, kirjutas Deutsche Welle.

«Mina ja Vladimir Putin oleme Musta mere teraviljalepingu pikendamise küsimuses samal lainel,» lausus Erdoğan. «Me valmistume Putinit augustis vastu võtma ja leppisime kokku Musta mere teraviljalepingu pikendamises.»

Miks on Musta mere teraviljaleping oluline?

Ukrainast pärit teravili toidab umbes 400 miljonit inimest kogu maailmas. Venemaa sissetung Ukrainasse 2022. aasta veebruaris lõpetas teravilja ekspordi Ukraina sadamatest, mis põhjustas mitmetes riikides toidupuuduse ning teravilja hinnad tõusid järsult kogu maailmas.

Türgi aitas 2022. aasta juulis vahendada Musta mere teraviljatehingut ja pärast seda on lepingut mitu korda uuendatud. See on võimaldanud Ukrainal eksportida rohkem kui 32 miljonit tonni teravilja, millest suur osa on läinud arengumaadesse Aafrikas, Lähis-Idas ja mujal.

Moskva on samas korduvalt ähvardanud jätta leping pikendamata, sest väidetavalt pole nende väetise- ja teraviljaekspordiga seotud lubadusi täidetud. Eelkõige soovib Venemaa leevendust lääne sanktsioonidele maksete, logistika ja laevanduskindlustuse osas, mis on nende väitel takistavad idanaabri kaupade eksporti.

Putin ütles neljapäeval Vene riigitelevisioonile antud intervjuus, et mitte ühtki lepingus toodud Venemaa nõudmistest ei ole täidetud. «Tahan rõhutada, et midagi ei tehtud, üldse mitte midagi. See kõik on ühekülgne,» väitis Putin. «Mõtleme, mida teha, paar päeva on veel aega.»

Selle nädala alguses saatis ÜRO peasekretär Antonio Guterres Putinile kirja lepingu pikendamise ja Venemaa väetiseekspordi takistuste kõrvaldamise kohta. Erdoğan avaldas lootust, et «selle kirjaga tagame oma ja Venemaa ühiste jõupingutustega teraviljakoridori jätkumise».

Esialgne viljalepe sõlmiti Istanbulis 22. juulil 2022. Venemaa ja Ukraina allkirjastasid ÜRO ja Türgi osalusel kaks dokumenti: koridori loomise kohta teravilja ekspordiks kolmest Ukraina sadamast (Odessa, Tšornomorsk ja Pivdennõi) ja tõkete eemaldamise kohta Venemaa toiduainete ja väetiste ekspordilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles