Euroopa gaasihinnad näitasid aasta suurimat nädalast kaotust (2)

PM Majandus
Copy
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne.
Gaasipliit. Pilt on illustratiivne. Foto: McPHOTO/M. Gann

Euroopa maagaasi hinnad näitasid selle aasta suurimat nädalast langust, kuna keskmisest suuremad varud ja vähene nõudlus kaalusid üles muret Vahemere piirkonna kuumalainete üle.

Hollandi gaasifutuurid sulgusid 2,4% madalamal, lõpetades nädala 22% võrra madalamal. See oli ühtlasi suurim nädalane langus alates detsembrist, vahendab Bloomberg.

Lõuna-Euroopas ja osades Saksamaa piirkondades valitseb äärmuslik kuumus, kusjuures järgmine Sahara tuulepuhang tõstab sel nädalavahetusel Itaalias temperatuurid rekordkõrgustesse.

Electricite de France SA hoiatas, et ta kärbib tootmist ühes tuumareaktoris, kuna kuumus piirab vee kogust, mida saab Rhone'i jõkke lasta. See võib suurendada nõudlust teiste elektritootmisallikate järele.

Siiski on gaasivood Norrast, Euroopa peamisest tarnijast taas hoogustumas pärast seda, kui tööd mõjutasid mitmeid riigi rajatisi. Turg ootab Nyhamna gaasitöötlemistehase käivitamist 15. juulil, mis toetaks tarneid, ning ka Trolli maardla on pärast pikki hooajalisi töid taastumas täisvõimsusele, näitavad võrguandmed.

Talveprognoose on keeruline teha

Suuremate tootjate edasised katkestused, samuti ülemaailmseid veeldatud maagaasi tarneid mõjutavad hooldustööd võivad veel aasta lõpupoole turgu pingestada, kuigi hoidlad on juba üle 80% ulatuses täis, ütlesid Energy Aspects Ltd. analüütikud oma märkuses.

Vaatamata teatud sektorite taastumise märkidele on Euroopa üldine tööstuslik nõudlus gaasi järele S&P Global Commodity Insightsi andmetel endiselt nõrk. Loode-Euroopa tööstuslik nõudlus langes juunis 16% võrreldes aastataguse ajaga ja oli 25% madalam kui 2017-21 keskmiselt, teatasid nad.

Samal ajal näevad Copernicuse kliimamuutuste talituse teadlased oma viimaste hooajaliste prognooside kohaselt suure tõenäosusega, et keskmisest kõrgemad temperatuurid Euroopas kestavad ka aasta hilisematel kuudel.

Morgan Stanley sõnul võib maagaasi hind leebe talve korral langeda umbes 15 euroni, ehk rohkem kui 40% alla praeguse taseme, tunnistades samas, et seda perioodi on keeruline prognoosida.

 
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles