SEB: keskpanga karm rahapoliitika tõstab Euroopa majanduslanguse riske

BNS
Copy
Euroopa Keskpanga logo peahoone ees Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga logo peahoone ees Frankfurdis. Foto: Ralph Orlowski

SEB privaatpanganduse strateegi Sander Danili sõnul näitas Euroopa majanduskeskkond pärast energiakriisi leevenemist juba paranemise märke, ent Euroopa Keskpanga karmim rahapoliitika on sellele tärkavale kasvule andnud tugeva hoobi ning majanduslanguse riskid suurenevad taas.

«Samas on soodsad tingimused eurotsooni majanduse pehmeks maandumiseks endiselt olemas: tööturg püsib tugev ning tarbijakindlus on taastumas. Kui aga keskpank jätkab plaanikohast krediiditingimuste karmistamist, siis võib majandus kiirelt pöörduda languse suunas,» kirjutas Danil SEB analüüsis.

Vaadates aasta lõpu poole, on tema sõnul õhus endiselt küsimus, kas inflatsioon lääneriikides alaneb piisavalt kiiresti, et keskpangad muudaks oma rahapoliitikat enne, kui nad põhjustavad majanduslanguse. Sealjuures iseloomustavad strateegi sõnul praegust majandusfaasi inflatsiooni kahanemise ja vastupidava majanduskasvu ebatavaline kombinatsioon.

Ehkki alanev inflatsioon võiks keskpangad panna kaaluma leebemat rahapoliitikat, jätkatakse praegu karmil toonil. Danil märgib, et ilmselt soovivad keskpangad iga hinna eest vältida inflatsiooni teist lainet ja jätavad seejuures majanduslanguse riskid tahaplaanile.

Kõik märgid viitavad tema sõnul aga sellele, et USA Föderaalreserv tõstab baasintressi veel vähemalt ühe korra, kui mitte rohkem. «Euroopa Keskpanga puhul peetakse veel kahte intressitõstmist niisama hästi kui otsustatuks, kuigi mitu indikaatorit vihjavad eurotsoonis laenuturu kahanemise ohtudele. Samal ajal pole näiteks Hiinas inflatsiooniga probleeme ning sealsel keskpangal on palju rohkem paindlikkust toetada majanduse pandeemiajärgset taastumist,» möönis Danil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles