Eesti jooksevkonto oli mais 100 miljoniga miinuses

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Mais eksporditi Eestist kaupadest enim elektriseadmeid. Harju Elektri tootmine Keilas
Mais eksporditi Eestist kaupadest enim elektriseadmeid. Harju Elektri tootmine Keilas Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Panga kiirhinnangu põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto selle aasta mais 101 miljoni euro suuruses puudujäägis.

Aasta tagasi, 2022. aasta mais oli Eesti jooksevkonto ehk eksporditavate ja imporditavate kaupade ja teenuste vahe 135 miljoniga miinuses.

Kaupade väljavedu kahanes aastataguse ajaga võrreldes 12 protsenti ja sissevedu 10 protsenti. Kaupade konto negatiivne saldo suurenes 23 miljoni euro võrra 275 miljoni euroni, teatas keskpank.

Kaubagruppidest kahanes enim mineraalsete kütuste ning puidu ja puittoodete sisse- ja väljavedu. Transpordivahendite sisse- ja väljavedu seevastu kasvas.

Teenuste eksport kasvas aastataguse ajaga võrreldes 1 protsendi ja import kahanes 1 protsendi võrra, teenuste konto ülejääk suurenes 13 miljoni euro võrra 217 miljoni euroni. Reisiteenused kasvasid ja veoteenused kahanesid nii ekspordi kui ka impordi poolel.

Tulude väljavool esmaste ja teiseste tulude kontolt ulatus 42 miljoni euroni. Jooksev- ja kapitalikonto olid kokku 59 miljoni euro suuruses puudujäägis, mis tähendab, et riigi majandussektorid kaasasid välismaalt rohkem finantsvara, kui sinna paigutasid.

Eesti Pank avaldab maksebilansi kiirhinnangu kord kuus üle-eelmise kuu kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles