Euroopa Komisjon annab Eesti kohtusse

PM Majandus
Copy
Euroopa Liidu lipp
Euroopa Liidu lipp Foto: Toms Kalnins / EPA Scanpix

Euroopa Komisjon kaebab Eesti ELi konkurentsivõrgustiku direktiivi ülevõtmata jätmise eest Euroopa Liidu Kohtusse.

Täna otsustas Euroopa Komisjon kaevata Eesti Euroopa Liidu Kohtusse, kuna Eesti ei ole täielikult siseriiklikku õigusesse üle võtnud konkurentsivõrgustiku ehk nn ECN+ direktiivi.

Euroopa konkurentsivõrgustiku direktiiviga on liikmesriikide konkurentsiasutustele antud volitused ELi konkurentsieeskirjade täitmise paremaks tagamiseks, sealhulgas vajalikud sõltumatuse tagatised, ressursid ning asjakohased trahvi- ja täitevahendid (nt otsustusõigus), samuti tõhusad leebema kohtlemise programmid ja vastastikuse abi mehhanismid.

Liikmesriigid pidid vastu võtma ja avaldama vajalikud meetmed, et tagada direktiivi täielik ülevõtmine siseriiklikku õigusesse 4. veebruariks 2021. Praeguseks ei ole Eesti komisjonile ülevõtmismeetmetest teatanud. Seetõttu on komisjon otsustanud kaevata Eesti Euroopa Liidu Kohtusse.

Eelnevalt saatis komisjon Eestile 18. märtsil 2021 ametliku kirja ja 29. septembril 2022 põhjendatud arvamuse.

Veel neli rikkumismenetlust

Lisaks sellele puudutavad Eestit veel neli juulikuu rikkumismenetlust.

Õigusküsimuste valdkonnas on Euroopa Komisjon otsustanud algatada rikkumismenetluse ja saata ametliku kirja Eestile, Leedule ja Sloveeniale, sest need riigid ei ole võtnud oma õigusse täielikult üle direktiivi, mis käsitleb kriminaalmenetluses kahtlustatavate või süüdistatavate laste menetluslikke tagatisi (direktiiv (EL) 2016/800). Samuti on komisjon otsustanud saata põhjendatud arvamuse Belgiale, Ungarile ja Eestile, sest need riigid ei ole võtnud nõuetekohaselt üle direktiivi, mis käsitleb õigust kaitsjale ja õigust oma kinnipidamisest teatada (direktiiv 2013/48/EL). Lisaks otsustas Euroopa Komisjon saata põhjendatud arvamuse Eestile, Iirimaale, Küprosele, Lätile, Luksemburgile ja Poolale, sest need riigid ei ole võtnud üle ELi norme, mis on sätestatud esindushagide direktiivis (direktiiv (EL) 2020/1828).

Õhutranspordi valdkonnas otsustas Euroopa Komisjon algatada rikkumismenetluse ja saatis ametliku kirja Tšehhile, Taanile, Saksamaale, Eestile, Iirimaale, Kreekale, Horvaatiale, Itaaliale, Küprosele, Leedule, Ungarile, Madalmaadele, Portugalile, Sloveeniale, Slovakkiale, Soomele ja Rootsile, sest nad ei ole taganud, et nende operatiivses lennutegevuses osalevad sidusrühmad täidavad teatavaid nõudeid, mis on sätestatud komisjoni rakendusmääruses (EL) 2021/116, millega kehtestatakse Euroopa lennuliikluse korraldamise üldkava rakendamist toetav esimene ühisprojekt.

Liikmesriikidel on kirjadele vastamiseks ja komisjoni loetletud puuduste kõrvaldamiseks aega kaks kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles