Võrklaev: digieuro oleks lihtne täiendus praegustele makseviisidele (5)

BNS
Copy
Rahandusminister Mart Võrklaev Lauri Läänemets Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas FOTO: Kermo Benrot Tairo Lutter Eero Vabamägi
Rahandusminister Mart Võrklaev Lauri Läänemets Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas FOTO: Kermo Benrot Tairo Lutter Eero Vabamägi Foto: Kermo Benrot Tairo Lutter Eero Vabamägi

Rahandusminister Mart Võrklaeva (Reformierakond) sõnul oleks turvaline ja lihtsalt kasutatav digieuro täiendus praegustele makseviisidele, võimaldades keskpanga rahaga tasuta makseid kogu euroalas.

Euroopa Keskpanga juht Christine Lagarde tutvustas neljapäeva õhtul euroala rahandusministritele senist tööd digieuro projekti ettevalmistamisel. «Keskpank on kokku pannud väga hea kontseptsiooni digieuro loomiseks. Digieuro on sisuliselt digitaalne sularaha ja hea meel oleks selline maksevahend koheselt kasutusele võtta, siiski vajab ettevalmistus ja turvalise ning toimiva digieuro kasutuselevõtt veel aega,» ütles kohtumisel osalenud rahandusminister pressiteates.

Võrklaeva sõnul oleks tarbijate jaoks tegu tänuväärse lisavõimalusega maksete tegemisel, digieuroga saaks tasuda ilma internetiühenduse ja isegi pangakontota ning selle kasutamine oleks tasuta. Samuti oleks ministri sõnul selliste tehingute puhul andmete privaatsus pea samal tasemel sularaha maksetega. Ta lisas, et selle juures on oluline tagada digieuro ja digitaalsete rahakottide turvalisus nii raha hoidmisel kui kasutusel.

Euroopa Keskpank otsustab tänavu oktoobris, kas jätkata ettevalmistustega digieuro käibele võtmiseks. «Ootame Euroopa Keskpanga otsust suure huviga, see on seotud ka Euroopa Komisjoni seadusandliku algatusega, mida oleme alles analüüsimas,» ütles Võrklaev.

Keskpanga plaanide kohaselt pole digieuro mõeldud sularaha asendamiseks, vaid täiendamiseks ja sellega saaks arveldada nii maksekaartide kui rakenduste vahendusel. See võimaldaks kontaktivabasid ja lihtsaid makseid igal pool terves euroalas.

Võrklaev selgitas, et oluline on mitte segi ajada digieurot ja krüptovara. «Digitaalne euro on elektroonilisel kujul keskpanga raha ja sellele kehtib keskpanga garantii ehk see on usaldusväärne maksevahend, mille väärtus ei muutu,» rõhutas ta.

Euroopa Komisjon esitas 28. juunil kaks seadusandlikku ettepanekut, et tagada euroalal euro pangatähtede ja müntide kättesaadavus ning võimalus nendega maksta, ning luua raamistik euro võimalikule uuele digitaalsele vormile, mille Euroopa Keskpank võib võtta tulevikus kasutusele sularaha täiendusena.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles