Luminor: aktsiaturud said eelmisel kuul oodatud positiivse tõuke

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Euro rahatähed.
Euro rahatähed. Foto: Elmo Riig

Nii arenenud kui ka arenevate turgude aktsiaindeksid jätkasid juunis tõusutrendi. Suurimat mõju avaldas turgudele USA Föderaalreservi otsus lõpetada ajutiselt intressimäärade tõstmine ning Euroopa Keskpanga püsimine senisel kursil. Hiina keskpank üllatas vastu ootusi aga koguni intressimäära langetamisega.

Luminori privaatpanganduse varahalduri Kalle Kose sõnul on aktsiahindade viimase aja tõusu taga mitme olulise teguri koosmõju. «Positiivse tõuke on andunud esimese kvartali kasumite avaldamise hooaeg, aeglustuv inflatsioon ning kasvav optimism majanduse pehme maandumise suhtes. Lisaks võib siia valemisse veel lisada tehisintellekti toel toimuva tehnoloogiaralli ning USA Föderaalreservi rahapoliitika, mis läheneb karmistamistsükli lõpule,» kirjeldas Kose.

Nimetatud tegurite koosmõjul ja tulemusel tõusis arenenud turgude aktsiaindeks MSCI World (EUR) juunis 3,63%, samas kui arenevate turgude aktsiaindeks MSCI Emerging Markets (EUR) kerkis 1,43%.

USA Föderaalreserv jättis intressimäära tõstmise vahele

USA Föderaalreserv peatas intressimäärade tõstmise tsükli, hoides baasintressimäärad pärast kümmet järjestikust tõstmist 5,0–5,25 protsendi juures. «Uuendatud prognoosides märgiti siiski, et intressimäära tipp võiks olla umbes 5,6 protsenti. See tähendab, et ees võib olla veel kaks 0,25 protsendipunktilist tõstmist ning seda isegi pärast tarbijahinnaindeksi ja tootjahinnaindeksi inflatsiooninäitajate üllatuslikku langust,» selgitas Kose.

Föderaalreservi senine rahapoliitika karmistamine on siiski avaldanud mõningast langussurvet majanduskasvule ja inflatsioonile, samuti on muutunud rangemaks pankade laenutingimused. «Samal ajal hakkasid võlakirjade tootlused kerkima, sest turud arvestasid võimalusega, et intressimäära võidakse veel tõsta,» lisas Kose.

Euroopa Keskpank jätkab valitud kursil

Rahapoliitika on Luminori privaatpanganduse varahalduri kinnitusel tähelepanu keskmes ka siinpool Atlandi ookeani. Euroopa Keskpank teatas juunis toimunud istungil intressimäära tõstmisest 0,25 protsendipunkti võrra, mis viis baasintressimäära 22 aasta kõrgeimale tasemele ehk 3,5 protsendi juurde.

«See oli kaheksas järjestikune intressimäärade tõstmine, hoolimata sellest, et euroalas algas majanduslangus juba 2023. aasta alguses. Kusjuures nii kogu- kui ka alusinflatsioon ületavad püsivalt keskpanga kahe protsendi eesmärki. Lisaks on keskpank inflatsiooniprognoosi ülespoole korrigeerinud, vähendades samal ajal veidi majanduskasvu prognoosi, eelkõige jooksva ja järgmiste aastate kohta,» kirjeldas Kose.

Keskpanga ametnikud on viimase aasta jooksul tõstnud intressimäärasid enneolematu 400 baaspunkti võrra, mis on panga ajaloo kiireim rahapoliitika karmistamise tempo.

Hiina keskpank üllatas intressimäära langetamisega

Samal ajal otsustas Hiina keskpank lühiajalist intressimäära langetada. See ootamatu meede peegeldab ametnike kasvavat muret riigi majanduskasvu aeglustumise pärast. Societe Generale'i Hiina ökonomist Michelle Lam kommenteeris selle peale, et poliitikakujundajad tunnistavad lõpuks majanduse nõrkust.

Kose sõnul oli intressimäärade alandamine siiski tagasihoidlik, sest riigi ühe- ja viieaastaste laenude intressimäärad kukkusid vaid kümnendiku protsendipunkti võrra. «Suurem osa riigi ettevõtete laenudest ja hüpoteeklaenudest on seotud nende intressimääradega, seega võivad kärped mõjutada siiski mõnevõrra üldist majanduskasvu. Intressimäärade alandamine võib turumeeleolu küll ajutiselt tõsta, ent majandusteadlaste sõnul on vaja rohkemat, et suurendada ettevõtete valmisolekut investeeringute tegemiseks,» lisas Kose.

Mis ootab ees kasumeid?

Möödunud aastal märkimisväärse aja jooksul turule negatiivset mõju avaldanud kasumite vähenemine on hakanud stabiliseeruma. Sellest nähtub Kose hinnangul, et analüütikud olid liiga pessimistlikud. «Majanduse vastupanuvõime ning kulude kärpimise meetmed, nagu koondamised ja inflatsiooni vähendamine, parandasid kasumimarginaale. Samuti on kasvav tehisintellektiga seotud entusiasm aidanud kasumite edasise vähenemise ära hoida,» märkis ta.

Mitmete positiivsete arengute koosmõju on aidanud kaasa üldisemale suundumusele, mille kohaselt riskivalmidus turgudel juuni jooksul suurenes. Peagi algab teise kvartali kasumite avaldamise hooaeg, mis näitab ekspertide sõnul ära, kas ettevõtted suudavad neid positiivseid suundumusi säilitada ka ajal, mil tarbijad ja majandus on keerulisemates tingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles