Konkurentsiameti juht: hinnad Eesti tanklates on nagu Albaanias (16)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Evelin Pärn-Lee sõnul hakkab konkurentsiamet peagi lähemalt uurima marginaale jaekaubanduses, kuna on kuulda, et neid on üldise hinnatõusuga looritades tõstetud.
Evelin Pärn-Lee sõnul hakkab konkurentsiamet peagi lähemalt uurima marginaale jaekaubanduses, kuna on kuulda, et neid on üldise hinnatõusuga looritades tõstetud. Foto: Sander Ilvest

Konkurentsiameti peadirektor ütleb, et Eesti konkurentsiametil on liiga vähe volitusi. Kuid selle, kas hindu Eesti kütuseturul kujundab kartell või konkurents, saab teada juba aasta pärast.

Eesti kütuseturg töötab autojuhi pilgule nagu kellavärk: kui nafta hind tõuseb, tõusevad tanklates hinnad. Kui nafta hind langeb, siis on süüdi rahvusvaheline imperialism ja neli aastaaega, miks hinda sama tempokalt langetada ei saa. Ja mis autoomaniku vaatest veel kurvem: kõikide tanklate hinnad näivad käivat sendi täpsusega ühte jalga. Sellist pilti naljalt üheski teises riigis ei näe. Aga kartelli meil väidetavalt pole.

Kartellikokkulepete üle peab vahti pidama konkurentsiamet. Konkurentsiameti peadirektor Evelin Pärn-Lee ütleb, et olukorda kütuseturul on analüüsitud ja lõppjäreldused selguvad järgmise aasta suveks. «Ma olen ka varem öelnud, et sama hind ei pruugi tähendada tingimata kartelli. Võib olla, et on turuliidrid, kelle hinnapoliitikat täpselt jäljendatakse,» rääkis Pärn-Lee. Ta möönis siiski, et terves Euroopas on ta säärast ühe-hinna-poliitikat näinud tanklates vaid ühesainsas teises riigis – Albaanias.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles