Euro on oluliselt kallinenud võrreldes dollariga

PM Majandus
Copy
USA dollari rahatähed.
USA dollari rahatähed. Foto: Zakariya Yahya

Dollar on nädalaga oluliselt nõrgenenud, viimati oli dollar nii odav võrreldes euroga alles 2022. aasta kevadel.

Maailma peamine reservvaluuta dollar on viimase nädala jooksul oluliselt nõrgenenud. Näiteks dollari peamine konkurent, ühisraha euro, tõusis kolmapäeval dollari suhtes tugevaimale tasemele enam kui aasta jooksul.

Neljapäeva õhtul maksis üks euro dollari eest juba peaaegu 1,12 dollarit. Viimati oli euro dollari suhtes nii tugev 2022. aasta varakevadel.

Dollar on nädala jooksul laialdaselt nõrgenenud. Dollariindeks, mis võrdleb dollarit teiste juhtivate valuutadega, on viie päevaga langenud üle 3% ning Bloombergi Dollar Spot Index on nädalaga langenud üle 2,5%.

Uudisteagentuuri Bloomberg andmetel on investorite sõnul dollari nõrgenemise taga nii tipptasemele lähenevad intressimäärad kui ka USA majanduses nüüdseks tunda hakkavad Föderaalreservi rahapoliitika karmistamise mõjud.

Möödunud aastal oli dollar samas väga tugev. Näiteks eelmisel suvel libises euro esmalt nn pariteedi lähedale ehk dollariga võrdsele tasemele ja seejärel isegi alla dollari. Hilissügisel tõusis euro taas dollarist kõrgemale ja on kogu aasta alguse jooksul kõikunud, jäädes dollarist tugevamaks.

Dollari vahetuskurssi jälgitakse tähelepanelikult, sest enamik rahvusvahelisest kaubandusest toimub dollarites. Kuna dollari vahetuskurss on keskse tähtsusega, on selle muutused ka väljaspool Ameerika Ühendriike laialdaselt nähtavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles