EL ja Jaapan arutavad koostööd toormaterjalide osas

Copy
Euroopa Ülemkogu president Charles Michel, Jaapani peaminister Fumio Kishida ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Ülemkogu president Charles Michel, Jaapani peaminister Fumio Kishida ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: John Thys

Euroopa Liit ja Jaapan peavad läbirääkimisi koostööleppe üle toormaterjalide osas, et vähendada Hiina üleolekut selles sektoris, ütlesid liidrid neljapäeval Brüsselis.

Koostööd tahetakse teha ka pooljuhtide osas, et aidata tugevdada Jaapani ja EL-i majanduslikku julgeolekut, ütlesid Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel ja Jaapani peaminister Fumio Kishida.

Kolmik võttis sõna pärast lühikest, kahetunnist kohtumist, mis järgnes sel nädalal Leedus peetud NATO tippkohtumisele, kus nad kõik osalesid.

Kohtumisel arutati muu hulgas Põhja-Korea hiljutist raketikatsetust, aga ka seda, kuidas Venemaa kallaletung Ukrainale tõi välja üleilmsete tarneahelate haavatavuse.

Majandust käitavate toormaterjalide osas on EL-i ja Jaapani «sõltuvused sarnased», ütles von der Leyen.

«Üks meie eesmärke on vähendada liigset sõltuvust käputäiest varustajatest – kellest paljud baseeruvad Hiinas – kelle tooted on meie majandustele elutähtsad,» ütles von der Leyen.

Michel ütles, et «läbi ajaloo oleme näinud, kuidas valitsevat seisundit kuritarvitatakse ja see põhjustab raskusi».

Kishida nõustus, et vaja on koostööd, kuid ei toonud põhjuseks otsesõnu Hiinat.

«On oluline, et Jaapan, Euroopa Liit ja sarnaselt mõtlevad riigid koordineeriksid ja tegeleksid majandusliku julgeoleku, aga ka riskide maandamisega ühtselt,» ütles Kishida.

Samuti arutati koostööd tehisintellekti valdkonnas, kus von der Leyeni sõnul tahetakse tagada, et AI-tooted ei lange riikide kätesse, kes võivad neid kasutada sõjaliseks otstarbeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles