Fortum nõuab Venemaalt miljardite eurode suurust kahjutasu

PM Majandus
Copy
Fortumi peakorter Espoos.
Fortumi peakorter Espoos. Foto: Roni Rekomaa

Soome riiklik energiaettevõte Fortum teatas, et nad on alustanud protsessi, et saada Venemaalt oma raha tagasi, vahendab Helsingin Sanomat.

Fortumi sõnul on nad saatnud Venemaa riigile teatise. Fortum leiab, et Venemaa on rikkunud oma kohustusi, mis tulenevad Hollandi ja Venemaa ning Rootsi ja Venemaa vahelistest asjakohastest investeeringute kaitse lepingutest.

Fortumi sõnul on teatis osa vahekohtumenetluse esimesest etapist, mis peaks algama selle aasta lõpus.

Fortum väitis oma pressiteates, et ta nõuab kahju hüvitamist, mis on võrdne Fortumi Venemaa tütarettevõtte PAO Fortum aktsiate väärtusega ja Fortumi investeeringutega Venemaal. Kahju hüvitamise nõuded ulatuvad mitme miljardi euroni.

Fortumi koguinvesteeringud Venemaal ulatuvad ligikaudu 6 miljardi euroni, mis hõlmab nii omandamisi kui ka hilisemaid investeeringuid. Tegevjuht Markus Rauramo ütles mais, et investeeringuid on suures osas rahastatud Venemaa äritegevuse rahavoogudest.

«Kui liita kokku investeeringud Venemaa äritegevuse omandamisse, saadud dividendid ja netokassavoog, siis Fortumi netokassakahjum ja meie Venemaa äritegevuse maksumus on umbes 2 miljardit eurot,» ütles Rauramo mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles