Eesti tööstustoodangu maht kasvas mais EL-i keskmisest enam (1)

BNS
Copy
Harju Elektri tootmine Keilas. Pilt on illustratiivne.
Harju Elektri tootmine Keilas. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Eurostati andmetel kasvas Eesti tööstustoodangu maht mais aprilliga võrreldes 2,2 protsenti, samas kui euroalal ja Euroopa Liidus (EL) tervikuna kasvas näitaja vastavalt vaid 0,2 ja 0,1 protsendi võrra.

Aastavõrdluses tööstustoodangu maht aga langes – euroalal 2,2 protsenti ja EL-is 1,8 protsenti, Eestis langes maht koguni 12,8 protsendi võrra, mis oli liikmesriikide seas suuruselt teine kukkumine, selgub Eurostati andmetest.

Euroalal suurenes kuulõikes enim, 1 protsendi võrra, kapitalitoodete tootmine. Järgnesid vahekaupade ja kestvuskaupade tootmine 0,5-protsendise kasvuga ning mittekestvate tarbekaupade tootmine 0,3 protsendiga. Energia tootmine aga langes 1,1 protsenti.

EL-is suurenes kuuga kapitalitoodete tootmine samuti 1 protsendi võrra. Mittekestvate tarbekaupade tootmine kasvas 0,7 protsenti, vahekaupade ja kestvuskaupade tootmine aga 0,4 protsenti. Energia tootmine langes liidus tervikuna 1,8 protsenti.

Liikmesriikide seas, mille kohta Eurostatil on andmed, oli tööstusmahu kasv kuuvõrdluses 7,9 protsendiga suurim Sloveenias, 4,3 protsendiga Horvaatias ning 2,5 protsendiga Slovakkias ja Soomes. Suurimad langused registreeriti 4,9 protsendiga Iirimaal, 2,8 protsendiga Leedus ja 1,2 protsendiga Rumeenias ning Belgias.

Aastavõrdluses langes euroalal mais enim energia tootmine, 6,2 protsenti. Järgnesid vahekaupade tootmise langus 5,4 protsendiga, kestvuskaupade tootmine 5 protsendiga ja mittekestvate kaupade tootmine 2,8 protsendiga. Kapitalitoodete tootmine aga kasvas samal ajal 2,5 protsenti.

EL-i arvestuses langes aastaga energia tootmine 7,5 protsenti, kestvuskaupade tootmine 6,4 protsenti, vahekaupade tootmine 6,1 protsenti ning mittekestvate kaupade tootmine 0,3 protsenti. Kapitalitoodete tootmine kasvas liidus 3,5 protsenti.

Suurima tööstusmahu languse osaliseks sai 16,2 protsendiga Iirimaa. Iirimaale ja Eestile järgnes Bulgaaria 11-protsendise langusega. Enim kasvas tööstusmaht aastavõrdluses 12,2 protsenti Maltal, järgnesid Taani 7,8 ja Prantsusmaa 2,9 protsendiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles