Venemaa väliskaubanduse ülejääk varises põrmu, rubla odavnes veelgi (1)

Erkki Erilaid
Copy
Rubla väärtus väheneb iga päevaga.
Rubla väärtus väheneb iga päevaga. Foto: Dmitry Serebryakov

Venemaa keskpanga andmed näitavad, et riigi jooksevkonto ülejääk oli teises kvartalis vaid 5,4 miljardit dollarit, mis on 93 protsenti vähem kui mullu samal perioodil.

Mullu teises kvartalis ulatus idanaabri väliskaubanduse ülejääk ülikõrgele kerkinud nafta- ja gaasihindade toel rekordilise 76,7 miljardi dollarini. Lõppenud kvartali ülejääk oli aga sanktsioonide ja langenud energiahindade tõttu väikseim alates 2020. aasta kolmandast kvartalist.

Suur osa Venemaa energia ekspordituludest läheb sõjapidamise rahastamiseks. 5,4 miljardi dollariline väliskaubanduse ülejääk on aga toetusena väga kasin, sest hinnaguliselt võib igapäevaselt kuluda rindel kuni miljard dollarit.

Kaubanduse dünaamika halvenemine kajastub ka rubla kursis. Venemaa valuuta on langenud 15 kuu madalaima tasemeni ning euro eest saab juba ligi 102 rubla. Aasta tagasi oli rubla pea kaks korda tugevam, siis tuli euro eest välja käia umbes 57 rubla.

«Väliskaubanduse bilansi ülejäägi langus on tingitud nii ekspordimahtude vähenemisest kui ka baashindade langusest. Suurima panuse ekspordi väärtuse langusesse andsid Venemaa energiakaubad,» teatas Venemaa Pank.

Venemaa rahandusministeerium avalikustas juunis, et riigikassa tulu nafta- ja gaasimaksudest langes aastatagusega võrreldes 36 protsenti, ligikaudu 570,7 miljardile rublale, samas kui eksporditulu toornafta ja naftasaadustest langes 31 protsenti 425,7 miljardile rublale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles