Venemaa ametnikud otsivad vabandusi: vaadake Euroopasse, seal on seis kaks korda hullem (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Nõrk rubla paneb Venemaal hinnad kasvama
Nõrk rubla paneb Venemaal hinnad kasvama Foto: ALEXANDER NEMENOV / Scanpix

Venemaa statistikaameti Rosstat andmetel on inflatsioon Venemaal hakanud üle mitme kuu taas kiirenema. Kui mais kekisid hinnad Venemaal aastatagusega võrreldes 2,5 protsenti, siis juunis oli tõus juba 3,25 protsenti.

«Vaadake Euroopat, seal on inflatsioon kaks korda kõrgem!» Komsomolskaja Pravda teatel vastavad Venemaa ametnikud just nii, kui neilt kiireneva hinnatõusu kohta pärida. 

Tegelikult ei pea Vene ametkonna väide enam paika, sest Eurostati andmetel aeglustus euroala inflatsioon juunis 5,5 protsendini.

Vene analüütikute teatel on riigis pead tõstval inflatsioonil üks ja väga selge põhjus – rubla odavnemine. Kui juuni alguses pidi ühe dollari eest välja käima 81 rubla, siis kuu lõpus juba 87. Samuti odavnes rubla euro suhtes 86,5 rublalt 95 rublale.

Prognooside järgi seisab suurem hinnakasv rubla kursi languse tõttu veel ees, kuna jaehinnad reageerivad valuuta nõrgenemisele alati hilinemisega, sest varem sisseostetud varude realiseerimine võtab aega.

Samas loodetakse Venemaal, et suvi ja venelaste ostukorvis tähtsal kohal olevate puu- ja juurviljade valmimine aitab hindade kallinemist statistiliselt mõnevõrra pidurdada, kuna loodussaadused peaksid muutuma kõrghooajal odavamaks. 

Juunis odavnesidki Venemaal kaubagruppidest kõige rohkem tomatid ja sibulad. Samas kartulid ja porgandid kallinesid lõppenud kuul üle 20 protsendi.

Vene meedia teatel on kiire juurviljade hinna kasv seotud tõsiasjaga, et nende varud on otsa saamas, kuid saagi koristamiseni on jäänud veel aega ja import on kallis. «Varsti muutuvad juurviljad kindlasti odavamaks,» rahustatakse inimesi.

Tehnika, autod ja reisimine jäävad rubla odavnemise tõttu aga kalliks veel pikaks ajaks, kirjutab Komsomolskaja Pravda.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles