GRAAFIK Börsiplaane pidav Infortar maksis juba kopsakaid dividende (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt
Infortari juhatuse esimees Ain Hanschmidt Foto: Mihkel Maripuu

Investeerimisettevõtte Infortar suuromanikud tegevjuht Ain Hanschmidt ja nõukogu esimees Enn Pant lubasid, et börsile minnes saab ettevõtte aktsiast dividendiaktsia. Hanschmidt kinnitas koguni, et tema unistus on teha ettevõte, mis oleks dividendiaristokraat.

Dividendiaristokraatideks nimetatakse ettevõtteid, kes on suurendanud oma dividendimakseid 25 aastat järjest.

Ettevõtte 2022. aasta majandusaruande järgi maksis Infortar eelmisel aastal 16,11 miljonit eurot dividende, mis moodustas tervelt 85 protsenti ettevõtte 2021. aasta kasumist, mis oli 18,9 miljonit eurot. 2021. aastal Infortar dividende ei maksnud.

Eelmisel aastal hüppas kontserni kasum viis korda, 96 miljoni euroni. Investeerimisfirma konsolideeritud käive kasvas üle kahe korra, miljardi euroni.

Kontserni suurimad tütarettevõtted on laevafirma Tallink ja Eesti Gaas, mis andis praktiliselt kogu Infortari eelmise aasta kasumi.

Infortari suurimad aktsionärid on Enn Pant, Ain Hanschmidti perekond ja Kalev Järvelill. Kõigile neile kuulub veidi alla 24 protsendi ettevõttest. Ülejäänud 28 protsenti Infortari aktsiatest kuulub väikeaktsionäridele.

Perekond Hanschmidtile kuulub osalus Infortaris osaühingu Abante kaudu. Abante sai eelmisel aastal neli miljonit eurot dividende, mille maksis edasi omanikele – Ain Hanschmidtile kuulub 65 protsenti, Silvi Hanschmidtile 15 protsenti ning Harri Hanschmidtile ja Eva Hanschmidt-Kalmusele kummalegi kümme protsenti – välja.

Enn Pandi ettevõte osaühing Marsok sai samuti neli miljonit eurot dividenditulu. Ettevõtte majandusaruandest nähtub, et nõukogu esimees pole omanikutulu talle kuuluvast investeerimisettevõttest välja võtnud.

Kalev Järvelille ettevõtte Pärdiklill eelmise aasta dividenditulu oli 4,1 miljonit eurot, mida omanik välja ei võtnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles