Madal inflatsioon andis dollarile obaduse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Dollar langes kolmapäeval
Dollar langes kolmapäeval Foto: AFP/SCANPIX

Eile tuli USAst teade üllatavalt madalast inflatsioonist, mis pani kohe spekuleerima, et USA keskpank võib olla intressitõstmisega lõpusirgel. Kui mujal tõstetakse intressitaset kõrgemale, kaob sellega USA dollari eelis.

Juunis kasvasid Ühendriikides tarbijahinnad aastaga kõigest kolm protsenti. Analüütikud ootasid 3,1-protsendist hinnatõusu. Mullu samal ajal oli hinnatõus 9,1 protsenti.

Kui selline kõiki mõjutav inflatsiooni erinevus oodatust võib tunduda väike, siis energia- ja toiduhindu mittearvestava põhiinflatsiooni kukkumine oli järsk. Viimase püsivuse pärast oli keskpank mures.

«Kaval on mitte vaadata ühe kuu näitajat, kuna see pole veel trend,» ütles JPMorgani USA analüütik Michael Feroli Reutersile. Tema arvates võib järgmisel USA keskpanga istungil küll mõni hääl kosta, et vaataks mõju ära enne järgmist intressitõstmist, kuid karavan läheb ikka intressitõusuga edasi.

Finantsturud hindavad juulis toimuva USA keskpanga 0,25 protsendi suuruse intressitõusu tõenäosuseks 94 protsenti. Futuurid näitavad, et USAs on esimest intressikärbet oodata 2024. aasta märtsis. Kokku peaks USAs tuleval aastal intressimäära kärbitama 1,25 protsendipunkti võrra.

Dollar kukkus uudise peale ära. Eile kallines euro 1,1 protsenti. Täna kallines ühisraha 0,2 protsendi võrra, 1,1144 dollarini, mis on euro 15 kuu kõrgeim tase USA dollari suhtes.

Investorite loogika kohaselt hakkab USA keskpanga töö inflatsiooniga võitlemiseks intressimäära tõstmisel ühele poole saama, samas kui Euroopa keskpank on jätkuvalt agressiivse intressitõstmise lainel.

Bloombergi andmetel panustavad fondijuhid, et dollari suhtes muutub kõik kallimaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles